ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2018: Ξεκίνησε η πορεία για την 45η επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο 2018: Ξεκίνησε η πορεία για την 45η επέτειο της 17ης Νοεμβρίου
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στις 16.30 ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η μαζική διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό" οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

46447660 194636028133764 7400577071639953408 n


Πηγή: CNN Greece

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν σε κεντρικά σημεία για την διασφάλιση της τάξης.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρη.

Επί ποδός είναι περίπου 5.000 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένααυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περίπου 30 αντιεξουσιαστές που δεν αποκλείεται με τις ομάδες τους να θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, κάνοντας τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό σχεδιασμό, υψηλόβαθμα στελέχη θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Διαδοχικό κλείσιμο των σταθμών του μετρό

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον εορτασμό της σημερινής επετείου η αστυνομία αποφάσισε και το κλείσιμο σταθμών του μετρό.

Από τις 15:00 είναι κλειστός ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» ενώ ο «Ευαγγελισμός» και το «Σύνταγμα» θα κλείσουν στις 16:30.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

Σημειώνεται, ότι από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ