ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2018: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Πετροπόλεμος και μολότοφ

Πολυτεχνείο 2018: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Πετροπόλεμος και μολότοφ
EUROKINISSI/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, μετά την λήξη των εκδηλώσεων για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όπως μεταδίδει το seleo.gr, στην Εγνατία από το ύψος της Πολυτεχνικής Σχολής και προς το Παλέ Ντε Σπορ και στο παρκινγκ που βρίσκεται εκεί, κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τα ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με φωτοβολίδες κρότου λάμψης.

Οι κουκουλοφόροι έχουν στήσειοδοφράγματα στην Εγνατία, ενώ εντοπίζονται μικρές εστίες φωτιάς. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.

θεσσαλονικη

Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στη Σχολή μετά το τέλος των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και αφού έσπασαν αντικείμενα, έστησαν τα οδογφράγματα.

θεσσαλονικη 2

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την επέτειο

Με τις καθιερωμένες πορείες προς το Προξενείο των ΗΠΑ κορυφώθηκαν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, άνεργων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, γύρω στις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Στην πρώτη πορεία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ στην κεφαλή της βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούσαν πανό. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την οδό Βενιζέλου.

Με δικό τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν βουλευτές του Κόμματος.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο προξενείο των ΗΠΑ, απ' όπου επέστρεψαν στη συνέχεια μέσω της οδού Εγνατία προς το Πολυτεχνείο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ