ΕΛΛΑΔΑ

«Αίαντας»: Η «αύρα» της ΕΛΑΣ που επιστρατεύθηκε στα επεισόδια του Πολυτεχνείου

«Αίαντας»: Η «αύρα» της ΕΛΑΣ που επιστρατεύθηκε στα επεισόδια του Πολυτεχνείου

Απόλυτα επιτυχημένη κρίθηκε από τους στρατηγούς της ΕΛΑΣ η χρήση του ειδικού υδροφόρου οχήματος στα χθεσινά επεισόδια του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί ενημέρωναν συνεχώς το κέντρο επιχειρήσεων ότι οι νεαροί που είχαν ταμπουρωθεί στο Πολυτεχνείο προσπαθούσαν με αλυσοπρίονο να κόψουν τις αλυσίδες και την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου ενώ παράλληλα είχαν πάρει μια ελληνική σημαία και προσπαθούσαν να της βάλουν φωτιά.

Σε εκείνο το σημείο επιστρατεύτηκε ο "Αίαντας" και ο αστυνομικός που βρισκόταν στον χειρισμό του πήρε εντολές να ρίχνει νερό και να σβήνει τις φωτιές από τις δεκάδες μολότοφ στην Πατησίων αλλά και να ρίχνει νερό στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου ώστε οι νεαροί να μην καταφέρουν να σπάσουν την κλειδαριά και να βάλουν φωτιά στη σημαία.

Η παρουσία του "Αίαντα" ήταν επιτακτική καθώς πολλές φορές στο παρελθόν τα πυροσβεστικά οχήματα δήλωναν αδυναμία να μπουν στην περιοχή των επεισοδίων καθώς αρκετές φορές είχαν δεχθεί επίθεση και είχαν τραυματιστεί πυροσβέστες.

Το λευκό όχημα, λοιπόν που οι αστυνομικοί "ασυρματικά" αποκαλούν «Αίαντα» είχε κάνει την εμφάνιση του στη λεωφόρο Λαυρίου, με αφορμή τις διαδηλώσεις των κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Δεν χρησιμοποιήθηκε κατά των πολιτών αλλά για την κατάσβεση των πυρκαγιών που υπήρχαν από τα επεισόδια.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντως που έχουν παρακολουθήσει τις επιδείξεις όπλων από αμερικανικές, ισραηλινές, γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, τις κατατάσσουν στα ηπιότερα όπλα αποτροπής. Κι αυτό γιατί με το κανόνι νερού που διαθέτουν, οι αστυνομικοί μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα αλλά και να τα στρέψουν κατά των διαδηλωτών όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται πυρά από βόμβες μολότοφ.

Το καλοκαίρι των «Αγανακτισμένων», ο "Αίαντας" είχε καθημερινή παρουσία στη Ρηγίλλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος.

Ο «Αίαντας», τον οποίο η Ελλάδα προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού, ενώ διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες ή και δακρυγόνα. Συνολικά η ΕΛΑΣ διαθέτει τέσσερα ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες ενώ τα συγκεκριμένα οχήματα τα είχε προμηθευτεί από το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ