ΕΛΛΑΔΑ

Άννυ Παπαρρούσου στο CNN Greece: Δίωξη για ανθρωποκτονία θα ζητήσει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου

Άννυ Παπαρρούσου στο CNN Greece: Δίωξη για ανθρωποκτονία θα ζητήσει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα που συνδέει τα αίτια θανάτου του 33χρονου ακτιβιστή με τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε, θα ζητήσει την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τους μέχρι στιγμής εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα δίωξη για ανθρωποκτονία, σύμφωνα με δηλώσεις της δικηγόρου της οικογένειας Άννυς Παπαρρούσου, στο CNN Greece.

Οι μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι για την στην υπόθεση, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο 55χρονος μεσίτης, διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

«Η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου, που συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας, βεβαιώνοντας «αιτιώδη σχέση» του θανάτου με τα πολλαπλά τραύματα.

«Με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιακής νόσου, άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας – πλην της βαριάς ηπατικής βλάβης – καθώς και τοξίκωσης, οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος. Μέσω μηχανισμού «στρες» – ο όρος «στρες» με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα που τείνουν να μεταβάλουν τη σωματική του ισορροπία» αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών, σχεδόν δύο μήνες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου, η κ. Παπαρρούσου κάνει λόγο για «μηδαμινή εξέλιξη». «Η μέχρι στιγμής έρευνα στρέφεται εναντίον του Ζακ Κωστόπουλου και όχι κατά των κατηγορουμένων» σημειώνει η δικηγόρος, διευκρινίζοντας ότι τυχόν ποινική δίωξη σταματάει με το θάνατο. «Η έρευνα συνεχίζει να μεταχειρίζεται τον Ζακ Κωστόπουλο ως κατηγορούμενο», αναφέρει η Άννυ Παπαρρούσου.

Η εύλογη απορία που έχει δημιουργηθεί μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που βεβαιώνουν ότι ο 33χρονος δεν βρισκόταν υπό καμία είδους επήρεια ουσιών, είναι ποια γεγονότα προηγήθηκαν του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει εικόνα για το τι συνέβη, πριν την είσοδο του 33χρονου ακτιβιστή στο κοσμηματοπωλείο, από τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες, η κ. Παπαρρούσου απαντά ότι «δεν μπορεί να δοθεί, για την ώρα, τεκμηριωμένη απάντηση».

«Το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων της οδού Γλάδστωνος, που θα μπορούσε να συνδράμει στη διαλεύκανση των γεγονότων που προηγήθηκαν, ούτε έχει συλλεγεί ούτε έχει διασφαλιστεί από την ΕΛ.ΑΣ., όπως όφειλε» τονίζει η δικηγόρος.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αλλάζουν οι ευθύνες των αστυνομικών που εμφανίζονται σε βίντεο να κλωτσούν τον 33χρονο ακτιβιστή, η κ. Παπαρρούσου απαντά ότι «η οικογένεια θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση», ενώ αναφερόμενη στις ευθύνες του ΕΚΑΒ, η συνήγορος της οικογένειας σημειώνει ότι «υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις από πλευράς των διασωστών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ