ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία ΕΜΠ - Κολούμπια: Κοινά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Συνεργασία ΕΜΠ - Κολούμπια: Κοινά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ προχωράει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πρόκειται για κοινά πτυχία, τα λεγόμενα joint degree, που θα δίνονται από τα δύο ιδρύματα μαζί, ενώ η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και έναν χρόνο στις ΗΠΑ για τους Έλληνες φοιτητές, ενώ για τους Αμερικανούς φοιτητές θα ισχύει το αντίστροφο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία κατάληξε ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας με τις αρχές του αμερικανικού ιδρύματος.

Το ΕΜΠ έχει εξασφαλίσει μειωμένο κόστος σπουδών για τους Έλληνες φοιτητές στις ΗΠΑ και το κόστος αυτό δεν θα επιβαρύνει τους ίδιους καθώς θα καλύπτεται είτε από δωρεές, του ιδρύματος είτε με υποτροφίες. Το μοντέλο θα λειτουργήσει ως πιλότος για την επόμενη ημέρα των ελληνικών ΑΕΙ.

Η συνεργασία του ΕΜΠ με το Κολούμπια αναμένεται να ξεκινήσει σε 12 μήνες και θα αφορά σε φοιτητές που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατατάχθηκε στην 7η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την επιστημονική κατάταξη του Ινστιτούτου της Σανγκάης.

Παράλληλα θα προωθηθούν διαδικασίες για την παροχή νέου πτυχίου με την δυνατότητα οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του δεύτερου έτους για επιλεγμένα υπάρχοντα προγράμματα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στο άλλο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με το ΕΜΠ ζήτησαν επίσης με πρωτοβουλία τους, το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ