ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου για το «ιερό deal»

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου για το «ιερό deal»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Αθήνα φτάνει εσπευσμένα αντιπροσωπεία ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους και να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης για το «ιερό deal» -δηλαδή ζητήματα που αφορούν στην συνταγματική αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα vimaorthodoxias.gr, κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρουν ότι η ενημέρωση του Πατριάρχη είναι θεσμική υποχρέωση, εφόσον τα ζητήματα αφορούν ενέργειες που θα έχουν επίπτωση σε περιοχές της Ελλάδας, που υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Φαναριού.

Την ίδια ώρα, τονίζουν με νόημα ότι η ενημέρωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Φανάρι δεν είχε απτά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η πατριαρχική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συνάντηση Γαβρόγλου-Ιερώνυμου

Προβληματισμένος για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει Επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, η Επιτροπή «θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις» και ξεκαθάρισε ότι «αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση».

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων», σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Όπως έχουμε ξαναπεί περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε».

«Και, βεβαίως, είχα την ευκαιρία -και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω ξαναπεί- εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, να διαβεβαιώσω ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, και συμπλήρωσε: «Αυτό το μετέφερα στον Αρχιεπίσκοπο και περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις που είναι αυτά που συζητήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο, και να ολοκληρώνουμε σιγά σιγά τα βήματα και τα στάδια, και θα ενημερώνουμε».

Ο κ. Γαβρόγλου αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ενώ θα προγραμματιστεί συνάντηση και με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ