ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα χρυσού: Αρνείται τις κατηγορίες ο Ριχάρδος - Τι είπε στην απολογία του

Κύκλωμα χρυσού: Αρνείται τις κατηγορίες ο Ριχάρδος - Τι είπε στην απολογία του
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για περίπου 2,5 ώρες απολογούνταν ενώπιον της ανακρίτριας, δίνοντας εξηγήσεις για τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, ο γνωστός ενεχυροδανειστής Δημήτρης – Ριχάρδος Μυλώνας.

Ο «βασιλιάς» του χρυσού, όπως έγινε γνωστός, πέρασε το κατώφλι της Ευελπίδων λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ απ' έξω τον περίμεναν για συμπαράσταση περίπου 20 υπάλληλοι των ενεχυροδανειστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε και πολυσέλιδο υπόμνημα στη δικαστική λειτουργό, μέσω των συνηγόρων του, στο οποίο υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε καθόλα νόμιμες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, για τις οποίες δεν οφείλει φόρους και δασμούς στο ελληνικό κράτος καθώς δεν πρόκειται για ενδοκοινοτικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, ο Ριχάρδος ισχυρίστηκε ότι:

  • Ήταν καθόλα νόμιμες οι εξαγωγές χρυσού.
  • Δεν υπάρχει λαθρεμπορία.
  • Δεν οφείλονται δασμοί και φόροι καθώς επρόκειτο για έξω κοινοτικές εξαγωγές.
  • Τα τελευταία 2 χρόνια είχε κάνει νόμιμες εξαγωγές χρυσού 30 εκατ. ευρώ στην Τουρκία.
  • Το χυτήριο της Στουρνάρη 29 ήταν απολύτως νόμιμο.
  • Στα άλλα δυο χυτήρια που φέρονται ως παράνομα ούτε έχει πάει ποτέ ούτε προκύπτει ότι έχει κάποια σχέση.

Στη φυλακή πέντε μέλη του κυκλώματος

Πέντε άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού κρίθηκαν προφυλακιστέα μέχρι στιγμής ενώ, άλλα 12 αφέθηκαν ελεύθερα με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που πήραν το δρόμο της φυλακής είναι και ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, υπήκοος Τουρκίας συριακής καταγωγής, ο οποίος κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του «κάρφωσε» τον Ριχάρδο λέγοντας ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή.

Ο Τούρκος υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών.

Επίσης, προφυλακιστέος κρίθηκε και o εξάδελφος του πρώτου. Από την πλευρά του κατέθεσε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και υποστήριξε και εκείνος ότι ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν και δύο που είχαν τον ρόλο του «γυρολόγου» και του συνοδού του χρυσού, από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ένας 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο του «εισπράκτορα» των χρημάτων, που αργότερα έδινε στα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος.

Είναι πολύ πιθανό να διατηρούσε δεσμούς με άτομα στην ασιατική χώρα και κάποιες από τις ράβδους χρυσού να μεταφέρονταν εκεί.

Κατ’αντιπαράσταση εξέταση και ειδικό πραγματογνώμονα ζητά ο Ριχάρδος

Λόγω «ανασφάλειας από τον τρόπο με τον οποίο έως σήμερα παρουσιάζεται η υπόθεση», ο Ριχάρδος Μυλωνάς ζήτησε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, το διορισμό και την εξέταση από την εισαγγελέα «πραγματογνώμονα», ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται».

Πρόθυμος να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον ενεχυροδανειστή δηλώνει ο συναρχηγός του κυκλώματος, διαμηνύοντας προς το Ριχάρδο: «Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν».

Από την άλλη, ο γνωστός ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος, στο αίτημα του προς την ανακρίτρια διαφθοράς επισήμανε πως είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Οι συνομιλίες που «καίνε» τον Ριχάρδο

Οι καταγεγραμμένες από τον κοριό της ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, η αποκωδικοποίηση των δεκάδων χειρόγραφων σημειώσεων που εντοπίστηκαν στο «στρατηγείο» του Ριχάρδου Μυλωνά, το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, αλλά και το ενδεχόμενο «σπάσιμο» της… ομερτά μπροστά στον φόβο της προφυλάκισης εκτιμάται ότι θα απεικονίσουν τις πραγματικές διαστάσεις της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος που είχε διεισδύσει σχεδόν παντού τα τελευταία χρόνια, με «βιτρίνα» τα ενεχυροδανειστήρια.

Έτσι, δεν αποκλείεται κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης ο κύκλος των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να επεκταθεί ακόμη και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας ή και σε άλλους «ένστολους» συνεργάτες του κυκλώματος, πλην δηλαδή του ενός εν ενεργεία αστυνομικού που ήδη φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι Αρχές έχουν στρέψει το «μικροσκόπιό» τους στα τελωνεία, απ’ όπου έφευγαν για την Τουρκία οι ράβδοι χρυσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ