ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση 3,6% στις φετινές τιμές προϊόντων για το τραπέζι των Χριστουγέννων

Αύξηση 3,6% στις φετινές τιμές προϊόντων για το τραπέζι των Χριστουγέννων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μεσοσταθμική αύξηση 3,6% παρουσιάζει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με πέρυσι λόγω των αυξήσεων στο ΦΠΑ που επηρεάζουν τις τελικές τιμές των αγαθών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που βασίζεται σε τιμοληψίες από μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς φέρονται οι τιμές προ ΦΠΑ του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού του 2014 να είναι ίδιες με τις φετινές.

Πηγή: ΙΕΛΚΑ

Η έρευνα αφορά 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).

Σύμφωνα πάντως με το ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον καταναλωτή ώστε να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ εξοικονομώντας μεσοσταθμικά 12% από την αξία των αγορών του.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία πενταετία οι τιμές παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 25%, μείωση που σύμφωνα με την έρευνα οφείλεται στην διεύρυνση του ανταγωνισμού κάθε χρόνο και ειδικά την τελευταία τριετία και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου στις ανάγκες των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: ΙΕΛΚΑ

Οι οικονομίες κλίμακας φαίνεται επίσης να ευνοούν την επίτευξη μειωμένων τιμών για τα προϊόντα χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στις μεγάλες και όχι στις μικρές αλυσίδες σούπερμαρκετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ