ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχονται (ξανά) χιόνια και καταιγίδες – Πού και πότε θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Καιρός: Έρχονται (ξανά) χιόνια και καταιγίδες – Πού και πότε θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε κλοιό κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί ξανά η χώρα από τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το σκηνικό του καιρού θα «ντύσουν» από το τέλος της εβδομάδας βροχές, καταιγίδες και χιόνια, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι τοπικά ισχυρά.

Ήδη από σήμερα, ισχυροί άνεμοι σαρώνουν πολλές περιοχές, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Ο καιρός σήμερα

Αναλυτικά, σήμερα, Τετάρτη (05/12) στην Αττική λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια, όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά βαθμιαία 6 και τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αρχικά νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5, βαθμιαία 6 και στο Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο, η οποία επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, αρχικά νεφώσεις με βροχή και πιθανώς καταιγίδα και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και βαθμιαία στα δυτικά γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5, βαθμιαία στα ανατολικά 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα στα βόρεια. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα

Την Πέμπτη (06/12) προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά.

Την Παρασκευή (07/12) λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια. Πιθανότητα τοπικών βροχών στα νοτιοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο (08/12) λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι, νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους, νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Την Κυριακή (09/12) και τη Δευτέρα (10/12) αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τη Δευτέρα κατά τόπους πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ