ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης
Ομόφωνα πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης η απόφαση για αγορά οικοπέδου που θα «φιλοξενήσει» Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών EUROKINISSI / PHASMA/ Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης η αγορά οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» για την αγορά οικοπέδου. Για τον σκοπό αυτό, προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2015 από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ οι όροι για τη διενέργεια δημοπρασίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπενθύμισε πως οι συζητήσεις για το αποτεφρωτήριο ξεκίνησαν το 2011 ωστόσο παρουσιάστηκαν δυσκολίες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε πράξη. Τα χρήματα υπάρχουν».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ άσκησε κριτική στο δήμαρχο για «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Στην τοποθέτησή του, πάντως, ο κ. Καλαφάτης τάχθηκε υπέρ του αποτεφρωτηρίου, υποστήριξε όμως ότι το ζήτημα «θέλει συγκεκριμένη προσπάθεια, προγραμματισμό, μελέτη και όχι να πάει στις καλένδες».

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" δήλωσε πως τάσσεται «φανατικά υπέρ του αποτεφρωτηρίου» και πρότεινε να αγοραστεί οικόπεδο στην περιοχή της Θέρμης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δήλωσε υπέρ της αγοράς οικοπέδου τονίζοντας πως «καλώς προχωράει η ιστορία».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις "Γειτονιές σε Δράση" ανέφερε πως η αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου «αποτελεί μια πρώτη κίνηση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό», ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη".

Σύμφωνα με την εισήγηση για την αγορά οικοπέδου «η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Μάκης Στεργίου από τη "Συμμαχία Πολιτών" και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από την "Ελληνική Αυγή".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ