ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά: Η ιστορία των αγαπημένων γλυκών των γιορτών

Πρωτοχρονιά: Η ιστορία των αγαπημένων γλυκών των γιορτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εκτός από την ξεκούραση και τη διασκέδαση, λαχταράμε και τα υπέροχα γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, χριστόψωμο και δίπλες είναι κάτι σαν το... highlight των εορτών.

Αλλά τι γνωρίζετε για την ιστορία τους; Γιατί πρωτοδημιουργήθηκαν και τι συμβολίζουν;

Μελομακάρονα

17410700


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ετυμολογία της λέξης -μέλι και μακαρόνι- είναι ελληνική. Το μακαρόνι προέρχεται από τη λέξη «μακαρωνία» που παλιότερα ήταν… νεκρώσιμο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφερόταν η «μακαρία» ή πιο απλά, μία πίτα στην οποία με την πάροδο του χρόνου προστέθηκε το μέλι και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ονομάστηκε μελομακάρονο.

Σίγουρα θα αναρωτηθείτε γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό κάτι τόσο… μακάβριο. Η απάντηση «κρύβεται» στο μέλι, το οποίο θεωρείται από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, δύο πράγματα που όλοι επιθυμούμε να μας φέρει το νέο έτος.

Κουραμπιέδες

604499


Πηγή: EUROKINISSI

Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την τουρκική λέξη «kurabiye» που σημαίνει «ξηρό μπισκότο». Οι ρίζες της όμως είναι αραβικές.

Αργότερα σε αυτό το ξηρό μπισκότο προστέθηκαν τα αμύγδαλα και η άχνη και σιγά σιγά φτάσαμε στο γνωστό κι αγαπημένο μας γλυκό.

Βασιλόπιτα

1459147


Πηγή: EUROKINISSI

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η βασιλόπιτα, το πρώτο πράγμα που γευόμαστε με το που αλλάξει ο χρόνος, συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Βασιλόπιτα: Δύο συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τη «βασίλισσα» της Πρωτοχρονιάς

Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσουν ως «λύτρα».

Έτσι, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει και τι, έδωσε την εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, εντός των οποίων τοποθέτησε ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους.

Δίπλες

17411926


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις μέρες των Χριστουγέννων, πρωταγωνιστούν και οι δίπλες και ίσως είναι το μόνο γλυκό που δημιουργείται και εκτός των γιορτών, καθώς προσφέρεται και στους γάμους.

Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού (σ.σ. σπάργανα είναι οι φασκιές, δηλαδή οι μακριές και φαρδιές υφασμάτινες ταινίες, με τις οποίες τύλιγαν παλιά τα μωρά) και όπως στα μελομακάρονα έτσι και σε αυτές, το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία.

Χριστόψωμο

16095066


Πηγή: EUROKINISSI

Το ψωμί του Χριστού φτιάχνεται με τα βασικά υλικά του κοινού ψωμιού, αλλά η ιδιαιτερότητά του «κρύβεται» στη διακόσμησή του, στην οποία περιλαμβάνεται ένας σταυρός από ζυμάρι στην κορυφή -μερικές φορές και μερικά άλλα σχέδια-, σουσάμι και καρύδια.

Από τόπο σε τόπο η παράδοση που σχετίζεται με το χριστόψωμο διαφέρει, αλλά κοινό σημείο όλων ότι πως δεν κόβεται ποτέ με μαχαίρι, αλλά με τα χέρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ