ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επελαύνει ο χιονιάς - Στα... δύο η Ελλάδα

Καιρός: Επελαύνει ο χιονιάς - Στα... δύο η Ελλάδα
EUROKINISSI

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, με το βαρομετρικό χαμηλό να στροβιλίζεται πάνω από την Ελλάδα – Θα το «στρώσει» και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην… κατάψυξη έχει μπει η μισή Ελλάδα καθώς από αργά χθες το βράδυ, παραμονή Χριστουγέννων ψυχρό μέτωπο εισέβαλε από τα βόρεια σύνορα της χώρας προκαλώντας βροχοπτώσεις στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους που τοπικά δημιούργησαν προβλήματα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ήδη «η ηλιοφάνεια στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα παίρνει τη θέση των πυκνών νεφώσεων που δημιουργεί το μέτωπο, όμως η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας πλησιάζει τους 20°C το πρωί των Χριστουγέννων».

Όπως, δε, σημειώνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει σήμερα Χριστούγεννα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο (περίπου 600 km), σε μόλις 12 ώρες!

Βάσει των προγνωστικών στοιχείων, το μέτωπο στις 03:00 τα ξημερώματα βρισκόταν στη Μακεδονία, ενώ στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 km σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50km/h.

Δείτες τους χάρτες της ΕΜΥ:

Έτσι, τα Χριστούγεννα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα πεδινά και καταιγίδες κυρίως στη νότια χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά τα 9 μποφόρ.
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Επισημαίνεται ότι κατά τόπους θα σημειωθεί χιονόστρωση, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει σε όλες τις περιοχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ραγδαία πτώση από βορρά προς νότο, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σταδιακά ο καιρός στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσει βελτίωση και μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στη Χαλκιδική, Παράλληλα, από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Την Τετάρτη 26/12/2018, βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Χιόνια και στην Αττική από τη νύχτα

Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 26/12 χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Την Πέμπτη 27/12, ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες το μεσημέρι της Δευτέρας 24/12, οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες των Χριστουγέννων, καθώς και η διαφορά τους:

thermokrasies

Από τα ξημερώματα η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα τις επόμενες ώρες. Ήδη το έχει στρώσει σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στην Πάρνηθα. Τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να έχουμε χιονόπτωση ή ακόμα και χιονόστρωση στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Αναλυτικότερα, σήμερα Τρίτη (25/12/2018), ανήμερα των Χριστουγέννων, προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βόρειου Αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, από το απόγευμα, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και από το βράδυ, τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Τη νύχτα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα πελάγη.

Στην Αττική, προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά από αύριο το απόγευμα που κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως την Τετάρτη θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ της Τετάρτης θα σταματήσουν. Την Πέμπτη θα επικρατήσει παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά υψόμετρο 400 μέτρα) της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο. Θα επικρατήσει παγετός κατά τόπους ισχυρός στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί έξι μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από πέντε έως εννέα βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν δύο έως τρεις βαθμούς χαμηλότερα.

Την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σε ποιες περιοχές απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα 3/5 Πηγάδια και Σέλι στην Ημαθία, Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, στο ύψος της Καστανιάς.

Αυτή την ώρα στο Καϊμακτσαλάν η θερμοκρασία είναι -11 βαθμοί Κελσίου, στο Σέλι -5, στον Πολύγυρο 1, στο Κιλκίς 4 και στη Θεσσαλονίκη 6.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Τροχαία αλυσίδες απαιτούνται σε:

ΦΛΩΡΙΝΑ

  • Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 10ο έως 30ο χλμ.
  • Ε. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 4ο έως 28ο χλμ.
  • Επ. Ο. Αετού-Νυμφαίου, από 2ο έως 9ο χλμ.
  • Ορεινό Επαρχιακό δίκτυο του Δ. Φλώρινας.
  • Ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρεσπών.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • Ε.Ο. Καστοριάς – Φλωρίνης (μέσω Βίτσιου), από 18ο – 28ο χλμ.

ΗΜΑΘΙΑ

  • Δημ. Ο. Νάουσας προς (3-5) Πηγάδια, από 10ο έως 17ο χλμ. (Χ/Κ).
  • Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Βέροιας- Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 91ο (Καστανιά) έως 97ο χλμ., όρια με Ν. Κοζάνης.
  • Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 19ο (δ/ση Κωστοχωρίου) έως 26ο (Χ/Κ Σελίου).
  • Δημ. Ο. Νάουσας – Σελίου, από 10ο έως 17ο (Χ/Κ Σελίου).

ΠΕΛΛΑ

  • Οδικό δίκτυο Τ.Κ. Κερασιάς προς το Χ/Κ Βόρας, από το 7ο χλμ. (δευτερεύον οδικό δίκτυο πρόσβασης στο Χ/Κ).

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πάρνηθα

Με προβλήματα λόγω χιονόπτωσης διεξάγεται από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (25/12/2018) η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, σύμφωνα με την Τροχαία.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η κίνηση των αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα και ειδικότερα από το ύψος του τελεφερίκ έως το καζίνο γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιόνισε στα ορεινά Τρίκαλα

live camera elaticam 1

Το ξημέρωμα των Χριστουγέννων βρήκε τον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων ντυμένο στα λευκά, με τους ντόπιους και τους χιλιάδες επισκέπτες να χαίρονται το χιόνι που έπεσε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δείτε το χιονισμένο τοπίο στα διόδια, στο Μαλακάσι Τρικάλων:



Αρχικά γύρω στις 03:00 περίπου τα ξημερώματα ο νότιος άνεμος γύρισε σε βοριά και η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει στο μηδέν και άρχισε να χιονίζει.

Το χιόνι έφτασε γύρω στους 10 με 15 πόντους αλλά το σκηνικό είναι μοναδικό.

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι ανοικτό και περιμένει τους φίλους των χειμερινών σπορ.

Παγετός και τσουχτερό κρύο στα Ιωάννινα

Την ίδια στιγμή, η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας είναι το χαρακτηριστικό του Χριστουγεννιάτικου καιρού στην Ήπειρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το epiruspost.gr, τη νύχτα σημειώθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές περιοχές όπως και μέσα στο Μέτσοβο.

Οι ορεινοί προορισμοί έχουν πάρει Χριστουγεννιάτικο χρώμα, δηλαδή λευκό, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες στους εκατοντάδες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή. Ανήμερα των Χριστουγέννων η μέρα είναι παγωμένη, με τον υδράργυρο στις περισσότερες περιοχές να είναι καθηλωμένος στο μηδέν ή και σε αρνητικές θερμοκρασίες. Από την μεταβολή του καιρού δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε εγρήγορση. Τέσσερα μηχανήματα κάνουν συνεχείς ρίψεις αλατιού προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα παγετού στο οδικό δίκτυο. Η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται στην Βωβούσα, τη Μηλιά, το Μέτσοβο, την περιοχή της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, οι οποίες έχουν δεχθεί και τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ