ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσους αφορά τελικά και ποια επιδόματα αναμένεται να επηρεαστούν

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσους αφορά τελικά και ποια επιδόματα αναμένεται να επηρεαστούν
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η προαναγγελία του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019 αναμένεται να επηρεάσει θετικά και μια σειρά επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Υπολογίζεται πως περίπου 400.000 εργαζόμενοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αύξηση στις αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι πέραν από τους 200.000 εργαζόμενους που αμείβονται µε μισθούς 500 ευρώ έως 600 ευρώ, άλλοι 200.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα δουν αλλαγή στις αποδοχές τους καθώς εξαρτώνται άμεσα από τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που συνδέεται με αυτόν, καθώς και μία σειρά από άλλα επιδόματα και βοηθήματα του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι επί του ποσού του μισθού υπολογίζονται τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.

Ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τους πρώτους μήνες του 2019 για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ.

Για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στον υποκατώτατο των 510 ευρώ μεικτά, αναμένεται αύξηση ύψους 15%-20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ