ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά με χιόνια και τσουχτερό κρύο: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» ο Ραφαήλ

Πρωτοχρονιά με χιόνια και τσουχτερό κρύο: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» ο Ραφαήλ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα το τελευταίο 24ωρο καθώς ο «Ραφαήλ» σαρώνει με έντονα καιρικά φαινόμενα σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας είναι οι βροχές και οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν έως και απόψε το βράδυ, με τον καιρό να παρουσιάζει πρόσκαιρη βελτίωση, καθώς τα επόμενα 24ωρα θα ξαναχαλάσει.

Το δεύτερο διαδοχικό χαμηλό βαρομετρικό, η «Σοφία», θα «σκεπάσει» τη χώρα από την Πέμπτη με ακόμα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις.

Ο καιρός σήμερα

«Ποδαρικό» με κακοκαιρία κάνει η νέα χρονιά καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα Πρωτοχρονιά προβλέπει τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές ή χιονόνερο, ισχυρές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα πνέουν στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες πιθανώς κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Νεφώσεις με βροχές στην Αττική και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 έως 10 βαθμούς ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Κλειστός ο δρόμος προς Πάρνηθα λόγω χιονόπτωσης

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικέ μέχρι 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -2 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μέτρα) κατά τόπους πυκνές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από -4 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα νότια από 5 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια, κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια όπου πρόσκαιρα θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μέτρα). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικέ 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ που από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 1 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως το απόγευμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων στα βόρεια από το βράδυ.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ με εξασθένηση από τη νύχτα. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως τις απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ», το οποίο νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31/12 βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Πρόγνωση υετού (βροχής και χιονιού) μέχρι την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019:

Από την Πέμπτη (03/01/2019) τη χώρα θα επηρεάσει νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Προγνωστικοί χάρτες αερίων μαζών και χιονοκάλυψης

Η... επέλαση της «Σοφίας»

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ