ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η «Σοφία»: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Έρχεται η «Σοφία»: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» από το νέο κύμα κακοκαιρίας
eurokinissi/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Ποδαρικό» με δριμύ ψύχος και επιδείνωση του καιρού έκανε το 2019 με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, τη «Σοφία», που θα «επισκεφτεί» την Ελλάδα από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019.

Για το λόγο αυτό η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού για νέα επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός. Η επιδείνωσε θα ξεκινήσει από απόψε το βράδυ κι από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες -κυρίως- περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικά, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς, στα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Για την Αττική, αύριο Πέμπτη 3 Ιανουαρίου προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα - πάνω από τα 1.000 μέτρα-, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα χιονίσει μετά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια θα σημειωθεί ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

«Στο κόκκινο» βρίσκεται η ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Έτοιμη και η Περιφέρεια Αττικής

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής προσφέροντας άμεση και επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, στην ιστοσελίδα της, μέσω του συνδέσμου: https://goo.gl/zNV3UH.

Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που έχουν κοινοποιηθεί από τους Δήμους στην Περιφέρεια και τους οποίους λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς, με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παράλληλα παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Να σημειωθεί ότι οι χώροι αυτοί, θα ανανεώνονται συνεχώς εφόσον προκύπτουν αλλαγές.

Έκτακτα μέτρα και από το δήμο Αθηναίων

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων για την αντιμετώπιση του κύματος ψύχους, ενώ ο μηχανισμός του έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος είναι ήδη διαθέσιμος, επί της οδού Σοφοκλέους 66, μέχρι το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου.

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι. Για τη συνδρομή και αναφορές πολιτών για έκτακτα περιστατικά θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 - 210 5246516 καθώς και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ