ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Πότε λήγουν οι προθεσμίες για 15 περιοχές

Κτηματολόγιο: Πότε λήγουν οι προθεσμίες για 15 περιοχές
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019 λήγουν οι προθεσμίες κτηματογράφησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων 15 περιοχών της Ελλάδας, που θέλουν να να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Συνολικά εντός της χρονιάς, λήγουν οι σχετικές προθεσμίες για 79 περιοχές.

Συγχρόνως, η διοίκηση του Κτηματολογίου επιχειρεί και στο πεδίο της κτηματογράφησης των αγροτικών περιοχών καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, δηλαδή, απομακρυσμένες αγροτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές, μέρη της χώρας όπου η συμμετοχή των πολιτών κάθε άλλο παρά μαζική είναι.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Έθνος» ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρμογή κτηματογράφησης.

Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο Γαλάτσι, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει στην Καλαμαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «γκρίζα ζώνη» για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, αφού η νομοθεσία ορίζει ότι παραλαμβάνονται δηλώσεις περιουσιών μόνο για ακίνητα εντός σχεδίου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αβεβαιότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια, και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική.

Σημειώνεται πως η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα, από τα συνολικά 39 εκατ. σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατ. στρέμματα, αλλιώς το 63% της έκτασης της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ