ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Βιομηχανική ερεθιστική ουσία περιείχε ο ύποπτος φάκελος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Βιομηχανική ερεθιστική ουσία περιείχε ο ύποπτος φάκελος

Πιθανή σκόπιμη προσθήκη, στο χαρτί του φακέλου, βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης, έδειξε η ανάλυση του δείγματος από τον ύποπτο φάκελο που στάλθηκε στο Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

 

Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Έντεκα οι ύποπτοι φάκελοι

Συνολικά 11 ύποπτοι φάκελοι που είχαν ως αποδέκτες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, εντοπίστηκαν σήμερα, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Συγκεκριμένα, μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι φάκελοι που εντοπίστηκαν σήμερα είχαν παραλήπτες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Άρτα, Αργοστόλι, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κοζάνη, Αθήνα, Κρήτη, Βόλο και Κέρκυρα, αλλά και την πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στην Καλογρέζα.

Ένας φάκελος, με αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ, εντοπίστηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο φάκελος της Κοζάνης παρελήφθη το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου από κάποιον καθηγητή, ο οποίος τον άνοιξε και κράτησε μόνο τα γραμματόσημα.

Οι Αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το εάν υπάρχει σκόνη μέσα στο φάκελο που έφτασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και στην πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στην Καλογρέζα.

Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι ύποπτη σκόνη υπάρχει μέσα στους δύο φακέλους που εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα και το Μετσόβιο.

Αποκλεισμένα τα ΕΛΤΑ Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στο πανεπιστήμιο καθώς εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ και κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Ωστόσο, η επιστολή με αποδέκτη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο έφτασε στην Πρυτανεία στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι φάκελοι θα σταλούν και αυτοί στο Χημείο του Κράτους για να εξεταστεί το περιεχόμενό τους και πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Εξιτήριο για τα επτά άτομα στη Μυτιλήνη

Την ίδια ώρα, εξιτήριο πήραν στις 5 το απόγευμα οι επτά (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι κι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη τα οποία από χθες το βράδυ ακόμα, είχαν υποχωρήσει.

Όπως τους έγινε γνωστό κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.

Σημειώνεται, ότι ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρυτανική Αρχή του πανεπιστημίου και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Στο φάκελο υπήρχαν και φυλλάδια στα οποία ήταν γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση: «Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Ο φάκελος από το πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130.

Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή απόφαση των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ' αόριστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ