ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Ελλήνων Χημικών σε Τσίπρα: Τα δακρυγόνα είναι χημικά όπλα, μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν

Ένωση Ελλήνων Χημικών σε Τσίπρα: Τα δακρυγόνα είναι χημικά όπλα, μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Να αποσύρει τα επικίνδυνα χημικά, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητά η Ένωση Ελλήνων Χημικών από τον Αλέξη Τσίπρα. Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξηγεί γιατί και πώς μπορεί η χρήση δακρυγόνου να οδηγήσει σε θάνατο, ενώ υπενθυμίζει τις παλαιότερες δεσμεύσεις Υπουργών Προστασίας του Πολίτη για εξάλειψη της χρήσης τους σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. «Δεσμεύσεις που παρέμειναν ανενεργές» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Ένωση αναγνωρίζει την δυσκολία να αντιμετωπίσει η αστυνομία βίαιους διαδηλωτές αλλά ζητά να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών που αποτελεί και σύμβουλο του Κράτους αναφέρεται λεπτομερώς στο πως το δακρυγόνο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Εξηγεί πως περιέχει τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων ‘’δακρυγόνων’’, από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ‘’καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Επίσης, βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί» σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Ένωση της προς τον πρωθυπουργό, η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα ίδια συμπτώματα.

«Σας παρακαλούμε, σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσετε την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει…» συμπληρώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ