ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία των Πρεσπών: Επεισόδια με χημικά, πετροπόλεμο και φωτοβολίδες έξω από τη Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Επεισόδια με χημικά, πετροπόλεμο και φωτοβολίδες έξω από τη Βουλή

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από τη Βουλή όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ένταση ξεκίνησε όταν άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στα σκαλιά στο περιστύλιο της Βουλής μία κροτίδα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του συγκεντρωμένου πλήθους.

Λίγο αργότερα, έγινε ρίψη δακρυγόνων στα αριστερά της Βουλής, καθώς και φωτοβολίδων, δακρυγόνων και πετρών.

Η επέμβαση των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα τα επεισόδια να σταματήσουν προτού πάρουν μεγάλη έκταση, με το συγκεντρωμένο πλήθος εξαιτίας της χρήσης των χημικών να αναγκάζεται να υποχωρήσει προς την οδό Φιλελλήνων και να αδειάζει την πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 110 προσαγωγές, ενώ έγιναν και 9 συλλήψεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή άλλων σωματείων.

ΚΚΕ: ΟΧΙ στη συμφωνία και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς - ΝΑΙ στη φιλία, ειρήνη, αλληλεγγύη των λαών

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται απόψε, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, τη συμφωνία που σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τελικά με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, ο Δημήτερης Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ λέει όχι στη Συμφωνία, γιατί λέει ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό που έχει βγάλει το κεφάλι και έξω και μέσα στην Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι μέρος των γενικότερων σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια. Και στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος πόλεμος, οικονομικός πόλεμος, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τους αγωγούς, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο στρατιωτικών προετοιμασιών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς. Και ο πόλεμος είναι η συνέχεα της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα», κατέληξε.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πάρα το αρχικό τους κάλεσμα για πορεία προς τη Βουλή.

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετοι σε μία νατοϊκή συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, μία συμφωνία που είναι εθνικά ασύμφορη, διότι εκχωρεί και την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνικότητα στη γειτονική χώρα», επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας μας και για το μέλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ γιατί διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την συμφωνία η οποία εφόσον ψηφιστεί θα παράξει τετελεσμένα άκρως δυσμενή και για τις δύο χώρες».

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κάλεσαν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου «να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ