ΕΛΛΑΔΑ

Άκης Τσελέντης στο CNN Greece: «Δεν έχουμε τελειώσει με τους σεισμούς στην κεντρική Ελλάδα»

Άκης Τσελέντης στο CNN Greece: «Δεν έχουμε τελειώσει με τους σεισμούς στην κεντρική Ελλάδα»
EUROKINISSI

Για «ντόμινο» σεισμών μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο, κάνει λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Πρέβεζα, τονίζοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με το φαινόμενο στην Κεντρική Ελλάδα και εφιστά την προσοχή για τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε μιλώντας στο CNN Greece, μετά τον ισχυρό σεισμό τον Οκτώβριο στη Ζάκυνθο, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία να υπάρχει ένα «φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή να έχουμε μια διέγερση των άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι η περιοχή η συγκεκριμένη έχει πολλά ρήγματα.

«Στα πλαίσια της θεωρίας του ντόμινο εντάσσονται και οι σημερινοί σεισμοί, ο σημερινός στην Πρέβεζα και ο χθεσινός στην Αμαλιάδα. Θέλει πολύ προσοχή η περιοχή αυτή. Η ακολουθία της Πρεβέζης είναι ακόμα σε εξέλιξη», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, ο κ. Τσελέντης απαντά: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η ακολουθία εξελίσσεται. Πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες ακόμα να δούμε πως πάει το φαινόμενο, αλλά από διάφορες ενδείξεις που έχουμε μαζέψει στο Γεωδυναμικό και από αναλύσεις που έχουμε κάνει, εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Κεντρική Ελλάδα».

«Πιστεύω ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα έχουμε και άλλα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό εύχομαι μακάρι να γίνει στη θάλασσα και μακριά από αστικά κέντρα. Αλλά θέλει πολύ προσοχή», προσθέτει.

Στο ερώτημα αν μπορεί να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο σεισμό απαντά θετικά: «Είναι πολύ πιθανό, ναι. Δεν μιλάω για χρονικό περιθώριο ημερών, μιλάω για μήνες. Εντός δύο ή τριών μηνών πρέπει να έχουμε το νου μας», λέει και επαναλαμβάνει: «Για ένα διάστημα πρέπει να παρακολουθούμε την ακολουθία αυτή, γιατί δεν έχουμε τελειώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ