ΕΛΛΑΔΑ

Με υπόμνημα οι εξηγήσεις Σαββαΐδου στους εισαγγελείς Διαφθοράς

Με υπόμνημα οι εξηγήσεις Σαββαΐδου στους εισαγγελείς Διαφθοράς
Η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου EUROKINISSI//PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Υπόμνημα με τις θέσεις της κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου της, στους εισαγγελείς Διαφθοράς η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, που είχε κληθεί σήμερα σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία.

Η κλήση της κ. Σαββαΐδου από τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η ελεγχόμενη από τους εισαγγελείς απόφαση φέρεται να «πάγωσε» επ’ αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η κ. Σαββαΐδου, που εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα στους εισαγγελείς προκειμένου να λάβει προθεσμία για τις εξηγήσεις, σήμερα κατέθεσε διά του συνηγόρου της υπόμνημα με τη θέση της απέναντι στην ερευνώμενη υπόθεση επιλέγοντας να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως.

Η υπόθεση απασχόλησε τους εισαγγελείς Διαφθοράς έπειτα από διαδικτυακό δημοσίευμα του περασμένου Αυγούστου, το οποίο αναφέρονταν σε εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου στο θέμα του προστίμου που ουσιαστικά με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό. Στο δημοσίευμα αναφερόταν επίσης πως για τη συγκεκριμένη εταιρία εκκρεμεί δικογραφία, που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρία με υπέρογκα επιτόκια.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η δικογραφία για το επίμαχο πρόστιμο είναι η δεύτερη που φέρνει την κ. Σαββαΐδου ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς εκκρεμεί σε βάρος της ποινική δίωξη για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στην κατηγορουμένη καταλογίζεται πως έδωσε στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, χρονικό περιθώριο ενός έτους σε τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Η απόφαση της κατηγορουμένης, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι παράνομη καθώς ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ