ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σφοδρό κύμα ψύχους θα «σαρώσει» τη χώρα – Χιόνια και στην Αθήνα

Καιρός: Σφοδρό κύμα ψύχους θα «σαρώσει» τη χώρα – Χιόνια και στην Αθήνα
EUROKINISSI

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη, αλλά και τις χιονοπτώσεις που αναμένεται σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία οφείλεται στο νέο βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει την Ελλάδα. Η ψυχρή αυτή εισβολή, αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης (12/2), ενώ την Πέμπτη (14/2) αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά, όπου το απόγευμα και ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και της Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα κατά τόπους κυρίως στα ηπειρωτικά της πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός την Τρίτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Ο καιρός την Τετάρτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χωρά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, με παγετό να σημειώνεται τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα, τα οποία την Πέμπτη στα νοτιοανατολικά
πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα, την Παρασκευή θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 και στο αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση
την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δείτε στο γράφημα που ακολουθεί πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία πάνω από τη χώρα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ