ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Η σύζυγός του παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στον εραστή της

Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Η σύζυγός του παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στον εραστή της
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η 39χρονη πρώην σύζυγος του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στην περιοχή Πιλαλήματα Σητείας, επιμένει ότι δεν γνώριζε το εγκληματικό σχέδιο του 38χρονου εραστή της, αστυνομικού και συμπατριώτη της από τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», το παραπεμπτικό βούλευμα τής καταλογίζει ότι παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στον εραστή της για τη φυσική εξόντωση του καρδιολόγου, τον οποίο σκότωσαν λίγο πριν αναθέσει σε δικηγόρο την έκδοση διαζυγίου. Ο 62χρονος είχε πάρει την απόφαση να χωρίσει την πολύ μικρότερη σύζυγό του και μάλιστα φέρεται να της είχε προτείνει εναλλακτικές λύσεις του γάμου, όμως η 39χρονη ζητούσε χρόνο να το σκεφτεί.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου και στο εδώλιο θα βρεθεί το ζευγάρι των εραστών.

Ο αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και η χήρα για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Της δίκης για τη δολοφονία έχει προηγηθεί η σφοδρή δικαστική διαμάχη της 39χρονης με συγγενείς του θύματος, με φόντο την πατρότητα του παιδιού που είχε αποκτήσει ο καρδιολόγος στη διάρκεια του γάμου του με τη νεαρή Βουλγάρα. Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η διαδικασία για τον καθορισμό γενετιστή που θα αναλάβει την διενέργεια του DNA.

Ο 38χρονος αστυνομικός παραμένει στη φυλακή. Προκύπτει ότι μέσα σε μία εβδομάδα ταξίδεψε δύο φορές στη Σητεία από την πατρίδα του προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο εκτέλεσης του καρδιολόγου, σημειώνει η εφημερίδα.

Την πρώτη φορά ταξίδεψε οδικώς και ακτοπλοϊκώς, με αυτοκίνητο συγγενικού του προσώπου, «αρματωμένος» με το υπηρεσιακό του περίστροφο, καραμπίνα, φυσίγγια κ.ά. Αυτό συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Αναφέρεται ότι το ζευγάρι των εραστών πέρασε μαζί τη νύχτα σε δωμάτιο που είχαν μισθώσει στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Ο 38χρονος αστυνομικός επέστρεψε στη Βουλγαρία, αφήνοντας πίσω το αυτοκίνητο με τον οπλισμό, εμπιστευόμενος τα κλειδιά στην ερωμένη του.

Στη Σητεία μετέβη ξανά στις 6 Οκτωβρίου αεροπορικώς. Την επόμενη ημέρα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του καρδιολόγου. Ο γιατρός, όπως κάθε Σάββατο, αναχώρησε από τη Σητεία για το ιδιωτικό του ιατρείο στον Μακρύ Γιαλό. Ο δράστης τον περίμενε κρυμμένος πίσω από μία αγριελιά, στο καταλληλότερο σημείο της διαδρομής (λόγω επικίνδυνης κλειστής στροφής). Είχε προηγηθεί επικοινωνία με την ερωμένη του προκειμένου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να τον ενημερώσει για την ακριβή ώρα αναχώρησης του καρδιολόγου από τη Σητεία.

Διαβάστε επίσης:
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις καταγγελίες κακοποίησης 12χρονου στου Ζωγράφου
Ληστεία σε βενζινάδικο στη Σητεία: Πέθανε ηλικιωμένη που αντιστάθηκε σε ληστές
Θεόφιλος Σεχίδης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για τον «γιο του Φρανκενστάιν»

Το θύμα είχε ζητήσει διαζύγιο

Το παραπεμπτικό βούλευμα δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς που προβάλλει η 39χρονη τόσο προανακριτικά όσο και ανακριτικά.

Αρχικώς φέρεται να υποστήριξε ότι ο εραστής της ήταν αμετακίνητος και αμετάπειστος στο σχέδιό του, αλλά στην πορεία ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε στα σοβαρά τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λασιθίου, η σύζυγος του καρδιολόγου ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δώσει τις κρίσιμες πληροφορίες στον εραστή της.

Το συμβούλιο λαμβάνει υπόψη και τις ένορκες καταθέσεις μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι ο γάμος του καρδιολόγου είχε διαταραχθεί από τις αρχές του 2016.

Αναφέρεται ότι ήδη από το 2017 ο καρδιολόγος είχε προτείνει τρεις λύσεις στην 39χρονη, ωστόσο αυτή δεν είχε καταλήξει σε καμία και ζητούσε περιθώριο για να σκεφτεί. Τέλη Σεπτεμβρίου ο καρδιολόγος τής ανακοίνωσε ότι θα επισκεπτόταν δικηγόρο για το διαζύγιο.

«Οι εν λόγω σοβαρές εξελίξεις στις σχέσεις των συζύγων που ήταν προφανώς γνωστές στον 38χρονο αστυνομικό και η αποφασιστικότητα του θύματος να προχωρήσει στη λύση του γάμου του, πιθανολογείται βάσιμα ότι επέδρασαν καταλυτικά στις προθέσεις αμφότερων των κατηγορουμένων, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματικό το γεγονός ότι η τέλεση της ανθρωποκτονίας έλαβε χώρα λίγο πριν το θύμα αναθέσει σε δικηγόρο την έκδοση διαζυγίου, σαν να υπήρχε κάποιος επείγον λόγος που δεν επέτρεπε την αναβολή στην υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου» αναφέρεται στο βούλευμα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσουν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δύο πρώην εραστές.

Εκείνη επιμένει στην αθωότητά της, εκείνος εξ αρχής προσπάθησε να τη βγάλει από το «κάδρο» των ενόχων. Ο 38χρονος αστυνομικός αρχικά υποστήριξε ότι ήθελε να σκοτώσει τον καρδιολόγο επειδή έκανε δυστυχισμένη τη φίλη του.

Με βάση όσα εκείνη του είχε αναφέρει, τον Αύγουστο του 2017, επιστρέφοντας στη Σητεία από τη Βουλγαρία, ενώ ήταν άρρωστη, ο καρδιολόγος ήταν πολύ πιεστικός και υπερπροστατευτικός με το παιδί τους, δεν του επέτρεπε να παίζει με άλλα παιδιά, το έβαζε συνεχώς να πλένει τα χέρια του για να μην κολλήσει μικρόβια ενώ του έλεγε ότι θα πήγαινε με Ρωσίδες και ότι θα άλλαζε μαμά». Στο στάδιο της ανάκρισης ο 38χρονος άλλαξε γραμμή, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον καρδιολόγο, αλλά μόνο να τον εκφοβίσει.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της 39χρονης, επισημαίνουν ότι κατά την άποψή τους δεν στοιχειοθετείται καμία μορφής συνέργεια σε βάρος της εντολέας τους, ούτε άμεση ούτε απλή.

«Η αλήθεια των γεγονότων και η αθωότητα της συζύγου θα αποδειχτεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ