ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικού τύπου για τα μουσικά τμήματα

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικού τύπου για τα μουσικά τμήματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με ειδικές πανελλαδικού επιπέδου εξετάσεις θα εισάγονται πλέον οι φοιτητές σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ικανοποιείται μετά από δεκαετίες ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα για ειδικές εξετάσεις εισαγωγής των υποψηφίων, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου».

Η σχετική Υπουργική Απόφαση, που έχει αποσταλεί για την έκδοση ΦΕΚ, καθορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους εισαγωγής φοιτητών στα:

  • Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου,
  • Τµήµα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
  • Τµήµα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η απόφαση καθορίζει τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα, τους συντελεστές βαρύτητας και τα κριτήρια βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου, καθώς επίσης και τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα μόρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τον τρόπο εξέτασης των μουσικών μαθημάτων και τις διαδικασίες συμμετοχής.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Δεύτερη ευκαιρία για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία αιτήσεων για τις θέσεις στο Δημόσιο
Προβλήματα στην Αττική λόγω κακοκαιρίας – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ΥΑ, θα εξετάζονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα (για τα ΓΕΛ) ή στα Νέα Ελληνικά (για τα ΕΠΑΛ), αλλά αντί των ειδικών μαθημάτων, θα δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο μουσικά μαθήματα. Το ένα, θα είναι η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», με το οποίο θα αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων (ως µμουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη). Το άλλο, η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών µμουσικών γνώσεων.

Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, θα συνυπολογίζονται ο βαθμός απολυτηρίου, ο βαθμός που έλαβε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (Νεοελληνική Γλώσσα ή Νέα Ελληνικά) και ο βαθμός στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση».

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ