ΕΛΛΑΔΑ

Γεμάτη από δρόμους-παγίδες θανάτου η χώρα: «Μπαλάκι» η ευθύνη για την τραγωδία στην Κρήτη

Γεμάτη από δρόμους-παγίδες θανάτου η χώρα: «Μπαλάκι» η ευθύνη για την τραγωδία στην Κρήτη
EUROKINISSI/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Σε παγίδες θανάτου μετατρέπονται, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, αμέτρητοι δρόμοι και διαβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τελευταία θύματα τα τέσσερα μέλη της οικογένειας που βρήκαν τραγικό θάνατο στις όχθες του Γεροποτάμου στην Κρήτη, εγκλωβισμένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ως μόνιμη οδηγία να μην επιχειρείται η διέλευση, είτε πεζή είτε με όχημα, όταν αυτές οι διαβάσεις κατακλύζονται από νερά, αν δεν υπάρχει ευκρινής σήμανση, είναι δύσκολο έως αδύνατο να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από τους πολίτες, ειδικά όταν δεν είναι ντόπιοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το «μπαλάκι» αρμοδιοτήτων και η ατελείωτη γραφειοκρατία προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, που έχασαν την ζωή τους οι τέσσερις άνθρωποι.

Στην ενδελεχή έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία προχωρά το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών υπό τις οδηγίες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου Κρήτης, Θανάση Γαληνά.

Σε δεύτερο χρόνο, αφού δηλαδή υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των στοιχείων, θα κριθεί κατά πόσο χρειάζονται συμπληρωματικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει πλήρη αποσαφήνιση του ποιος ή ποιοι έχουν αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα, ώστε να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες για λάθη και παραλείψεις.

Η Περιφέρεια Κρήτης, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρει πως η χρηματοδότηση για την «ιρλανδική γέφυρα» είχε εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια το 2017 και από τότε ήταν ευθύνη του Δήμου Φαιστού η υλοποίησή της.

«Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη “ιρλανδική γέφυρα”, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια. Φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας, ορίσθηκε ο Δήμος Φαιστού, προϊσταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο με διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Eργων του δήμου».

Από την πλευρά του, ο Δήμος Φαιστού μέσω του δημάρχου, Γιώργου Αρμουτάκη, κάνει λόγο για υποστελέχωση και για ένα έργο που έχει κολλήσει από το 2017, καθώς απαιτούνται περισσότερες από 18 υπογραφές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ενός δήμου που, υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το κράτος».

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παράλληλα με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που απευθύνουν σε όσους βοήθησαν στις έρευνες για τους ανθρώπους τους, εκφράζουν και το μεγάλο της παράπονο για τον άδικο χαμό τους, καταγγέλλοντας εγκληματικές παραλείψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ