ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Τελευταία διορία για δήλωση ιδιοκτησίας - Δείτε για ποιες πόλεις

Κτηματολόγιο: Τελευταία διορία για δήλωση ιδιοκτησίας - Δείτε για ποιες πόλεις
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διορία έως το τέλος Απριλίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δηλώσουν έστω και εκπρόθεσµα, την περιουσία τους.

Τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον δήµο Αθηναίων, καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, τη Λαµία, τη Λιβαδειά και τον Βόλο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Η διαδικασία κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε καθυστερήσει σηµαντικά εξαιτίας δικαστικών διενέξεων, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν έχουν προκύψει περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή που δεν δηλώθηκαν από κανέναν, εκ των οποίων τα 1.700 στην Αθήνα.

Ο αριθµός των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί µάλιστα είναι πολύ κοντά σε αυτόν που προκύπτει από τις διάφορες καταγραφές για τα εγκαταλελειµµένα κτίρια της περιοχής εντός των διοικητικών ορίων του πρώτου δήµου της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο εκτιµάται, ότι πολλά εξ αυτών είναι ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι ορισµένα ίσως και να ανήκουν σε οµογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενηµερωθεί δεδοµένου ότι και η καµπάνια πληροφόρησης του φορέα του Κτηµατολογίου δεν προχώρησε µε τον σχετικό διαγωνισµό να κηρύσσεται άγονος.

Αν και η προθεσµία για τις αρχικές δηλώσεις έχει εκπνεύσει εδώ και πάνω από µία δεκαετία, καθώς η πρώτη φάση κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε γίνει το 2008, οι ιδιοκτήτες µπορούν έστω και τώρα, έως και τον Απρίλιο, να προβούν σε εκπρόθεσµες δηλώσεις, για τις οποίες, αν και προβλέπονται πρόστιµα, δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα καθώς δεν έχει προηγηθεί η σχετική απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Πλέον η συγκεκριµένη µελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Θα ακολουθήσει η προανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων, οπότε και για διάστηµα 45 ηµερών οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης για ενδεχόµενα λάθη ατελώς και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο στάδιο των ενστάσεων και της εξέτασής τους από επιτροπές.

Στους ιδιοκτήτες θα αποσταλούν επιστολές στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι σε εγρήγορση.

Οι αλλαγές στη φάση της προανάρτησης, µπορούν να υποβάλλονται και στο µεγάλο γραφείο κτηµατογράφησης, το οποίο αναµένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του µήνα στο Γαλάτσι.

Επόµενο στάδιο είναι η ανάρτηση, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες θα έχουν δικαίωµα υποβολής ενστάσεων (2 µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ θα µεσολαβήσει διάστηµα περίπου επτά ετών έως την οριστικοποίηση των εγγραφών, οπότε πλέον οι πολίτες που έχουν «ξεχαστεί» θα µπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά µόνο αποζημίωση για τα ακίνητά τους που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και όχι να τους επιστραφεί η κυριότητα των ακινήτων, τα οποία βάσει του νόµου θα περιέλθουν στο Δηµόσιο.

Δασικοί χάρτες στα νησιά

Στην άμεση άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διεκδίκηση από το Δημόσιο αρκετών ιδιοκτησιών ιδιωτών σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου µέσω νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι ιδιοκτησίες στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, καλούν την κυβέρνηση ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, και ο Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τµήµατος ∆ωδεκανήσου του ΤΕΕ, µε κοινό άρθρο τους που δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα capital.gr.

Στη δηµόσια παρέµβασή τους, οι δύο ειδικοί υπογραµµίζουν πως το πρόβληµα αναδείχθηκε µε την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών και οφείλεται «στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Π∆ 32/2016 καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2011, που επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και του δικαιώµατος του ελληνικού ∆ηµοσίου και προς χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις».

Ουσιαστικά, οι συγκεκριµένες διατάξεις -σηµειώνει ο κ. Στασινός- έδωσαν τη δυνατότητα στα δασαρχεία να αμφισβητούν πατρογονικές ιδιοκτησίες ιδιωτών και πλέον απαιτείται πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία, µε αμφίβολα αποτελέσματα, για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν από το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1885.

Αποτέλεσμα είναι πολίτες που έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά σε παράβολα, έγγραφα, µμελέτες, φόρους να µην μπορούν να μεταβιβάσουν τις εν λόγω εκτάσεις στα παιδιά τους, να τις πουλήσουν, να τις αξιοποιήσουν και εντέλει κινδυνεύουν να τις χάσουν.

Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει πάνω από το 70% των εκτάσεων της πλειοψηφίας των νησιών των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και πάνω από το 90% της έκτασης της Πάτμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ