ΕΛΛΑΔΑ

Αγριαγκινάρες για... Όσκαρ στην Ιεράπετρα!

Αγριαγκινάρες για... Όσκαρ στην Ιεράπετρα!
neakriti.gr

Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που βρήκε στο χωράφι του. Μια αγριαγκινάρα ύψους άνω των δύο μέτρων και μάλιστα εκτός εποχής!

Ο Κώστας Δερμιτζάκης, παραγωγός από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας ποζάρει όλο καμάρι στο φακό με την υπερφυσική αγκινάρα που έκοψε. Κάτι ο καιρός, κάτι η φροντίδα των φυτών, το θαύμα έγινε πριν καν μπει η άνοιξη. Οι αγριαγκινάρες του έγιναν γίγαντες κάνοντας τον περήφανο.

Όπως γράφει το neakriti.gr αυτές οι αγριαγκινάρες ξεπέρασαν φέτος τα δυο μέτρα ύψος και έχουν αφήσει άφωνους όσους τις επισκέπτονται στο κτήμα του παραγωγού.

Πρόκειται μια ποικιλία άγριας αγκινάρας χωρίς αγκάθια, που δεν κάνει κεφαλές, αλλά καλλιεργείται μόνο για τα τρυφερά και ζουμερά γουλιά της.

Οι Ιεραπετρίτες καθαρίζουν τα γουλιά από τα φύλλα, και αφού τα κόψουν σε μικρά κομμάτια, τα μαγειρεύουν με κατσικάκι η αρνάκι αυγολέμονο, συνταγή που υπάρχει από τα παλιά τα χρόνια στην κρητική γαστρονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγκινάρα είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμινες (κυρίως C) και φυτικές ίνες. Είναι φυσικό διουρητικό και βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως έχει αντικαρκινική δράση και ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Η άγρια αγκινάρα είναι αυτοφυές φυτό σε πολλά μέρη της νότιας Ελλάδας. Είναι πολύ ισχυρό φυτό και αν βρει πρόσφορο έδαφος, πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά χάρη στον τρόπο που μεταφέρονται οι σπόροι της.

agkinares1.jpg

Νέα Κρήτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ