ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι του Νίκου Κούρκουλου δωρεά στο Σύνδεσμο Φίλων του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη

Το σπίτι του Νίκου Κούρκουλου δωρεά στο Σύνδεσμο Φίλων του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη

Με σκοπό την ανάδειξη και ψηφιοποίηση του έργου του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη ιδρύθηκε πρόσφατα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Σύνδεσμος Φίλων του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη.Στην εταιρία, παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Λάτση το διαμέρισμα της οικογένειας Νίκου Κούρκουλου το οποί και θα αποτελεί την έδρα της.

Η εταιρεία έχει κύριο στόχο να προβάλλει το έργο, τις θέσεις και τις απόψεις του πατέρα Πυρουνάκη, να προβάλλει τα έργα του Φιλική Φωλιά Ελευσίνας και Κατασκηνώσεις «Χαρούμενα Παιδιά Χαρούμενα Νιάτα», να εκπονήσει μελέτες και έρευνες.
Στο επόμενο διάστημα η εταιρία θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με την
έκδοση βιβλίου με την αυτοβιογραφία του π. Πυρουνάκη, που έχει ο ίδιος δακτυλογραφήσει, με την ηλεκτρονική αποτύπωση του αρχείου, που ως χειρόγραφα και ντοκουμέντα έχει ταξινομηθεί από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Χάρη Μπαμπούνη και βρίσκεται στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και την ταξινόμηση της προσωπικής βιβλιοθήκης του.

Ο πατέρας Πυρουνάκης ήταν μια θρυλική μορφή του κλήρου με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο και ριζοσπαστικές ιδέες για τις οποίες πολεμήθηκε τόσο από μερίδα της εκκλησίας όσο και της πολιτικής.
Ο Πατέρας Πυρουνάκης ίδρυσε κατασκηνώσεις για παιδιά, νυχτερινά σχολεία για εργαζόμενους, οργάνωσε συσσίτια και αναρρωτήρια στην εποχή της κατοχής, αλλά και μετά την κατοχή, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενώ ήταν υπερασπιστής αγωνιστών στην εποχή της χούντας από την οποία διώχθηκε.
Το 1987 διορίστηκε από την κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο είχε συγκροτηθεί στο πλαίσιο του νόμου Τρίτση για αναδιάταξη των εκκλησιαστικών ζητημάτων και αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας η οποία μετά από έντονες αντιδράσεις ήρε τον αφορισμό μετά από έξι μήνες.

Το έργο του παραμένει ζωντανό στην Ελευσίνα, την περιοχή όπου διακόνησε τα περισσότερα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ