ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η 15χρονη Έλλη που έζησε όλη της τη ζωή σε «κλουβί» στα Λεχαινά

Πέθανε η 15χρονη Έλλη που έζησε όλη της τη ζωή σε «κλουβί» στα Λεχαινά
facebook

Στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών στη Νίκαια θα πραγματοποιηθεί η ταφή της Έλλης, «της πιτσιρίκας με τις αφέλειες» που έφυγε από αυτόν τον κόσμο χωρίς να προλάβει να γευθεί τη ζωή, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σε «κλουβί» στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25/2/2019 στις 10:45 π.μ. στη μικρή εκκλησία ενώ αμέσως μετά στη μνήμη της θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243) με θέμα «Αποϊδρυματοποίηση ΤΩΡΑ το στοίχημα για μια ανθρώπινη κοινωνία».

Η Έλλη πέρασε όλη της την ζωή σε ιδρύματα και χρειάστηκε η παρέμβαση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» για να αποκτήσει λίγο πριν το τέλος της μια κάποια ποιότητα ζωής.

Την ιστορία της Έλλης τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια διηγούνται από την «Μηδενική Ανοχή» με μια ανάρτηση στο facebook.

«Την Έλλη τη συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Βρισκόταν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται ‘’soft room’’. Τις ελάχιστες ώρες που περνούσε έξω ζητούσε να βρίσκεται με μια συνομήλικη φίλη της από το διπλανό δωμάτιο που ‘’ζούσε’’ μέσα σε ένα κλουβί. Η Έλλη και η Μαρία, τα δύο 12χρονα των Λεχαινών πήγαιναν 3 φορές την εβδομάδα στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφαν έμπαιναν στο κλουβί και στο ‘’soft room’’ αντίστοιχα.

Την ιδρυματική απάνθρωπη ρουτίνα τους έσπασε η δική μας παρουσία. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας τα ‘’κορίτσια μας’’, με δική μας ευθύνη, βγήκαν στον ήλιο, έκαναν κούνια, γέλασαν με την ψυχή τους και περάσαμε μαζί τους αξέχαστες στιγμές. Με την επιστροφή μας από τα Λεχαινά, ένα από τα πράγματα που αξιώσαμε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν η μεταφορά των δύο ανήλικων ατόμων από τα Λεχαινά. Πράγματι, στις 07/3/2016, η Έλλη και η Μαρία μεταφέρθηκαν στο ΚΑΑΠ (Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων) Βούλας. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές εντός και εκτός ιδρύματος τα κορίτσια μας. Εχθές, 19/2/2019, ενημερωθήκαμε ότι η 15χρονη Έλλη πέθανε. Στον μακρύ κατάλογο των αναπήρων που έζησαν όλη τους τη ζωή σε ίδρυμα προστέθηκε το κορίτσι με τις αφέλειες.

Συντετριμμένες/οι από τον πρόωρο και άδικο χαμό της αξιώνουμε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα.

ΚΑΝΕΝΑ παιδί ανάπηρο ή μη δεν αξίζει αυτή τη ζωή.

ΚΑΛΟΥΜΕ την κοινωνία των ανθρώπων σε συμπόρευση, ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στις λογικές της «ιδρυματικής φροντίδας».

Έλλη συγνώμη που δεν ήρθαμε τον τελευταίο μήνα.

ΔΕΝ θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

52595986_2251723348221329_719203947436310528_o.jpg

facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ