ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος κτηνοτρόφος στα Χανιά

Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος κτηνοτρόφος στα Χανιά
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος κτηνοτρόφος από την Κρήτη, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στον Εμπρόσνερο Χανίων.

«Δυστυχώς, ο 61χρονος βρέθηκε από το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής νεκρός» δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, ο πολύτεκνος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, προσπάθησε χτες να διασχίσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο τον χείμαρρο που είχε σχηματιστεί στην περιοχή Εμπρόσνερου, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού του και λίγες ώρες αργότερα, οι πυροσβέστες εντόπισαν το όχημά του.

Εικάζεται, ότι ο άτυχος αγρότης κατάφερε με κάποιο τρόπο να ανέβει στην καρότσα του αγροτικού οχήματος για να σωθεί, ωστόσο πιθανότατα βρέθηκε στα νερά.

Η κακοκαιρία «σάρωσε» την Κρήτη

Πλήρως αποκλεισμένα χωριά, διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, εκκενώσεις οικημάτων, κατεστραμμένες γέφυρες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα, Τρίτη, στην Κρήτη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, που έπληξε περισσότερο τα Χανιά.

Στη μάχη ρίχνεται και ο Ελληνικός Στρατός

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των εκτεταμένων καταστροφών, ο ελληνικός στρατός αποστέλλει μονάδες του Μηχανικού, ώστε να στηθούν σιδερένιες γέφυρες, στα σημεία όπου είχαν καταρρεύσει γέφυρες, όπως αυτές του Κερίτη και του Πλατανιά.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο ελληνικός στρατός αναμένεται, να συνδράμει και ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

Αποκλεισμένα χωριά

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία στον Πλατανιά είναι ανυπολόγιστες, ενώ έως τώρα, παραμένουν αποκλεισμένα τα χωριά Μεσκλά, Ορθούνι, Καράνι. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, λαμβάνουν οδηγίες από τις Αρχές για την απομάκρυνση από τις οικίες τους που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια ή σε επικίνδυνα σημεία για κατολισθήσεις.

Σημαντικό πλήγμα είναι η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενώ κατέρρευσαν ακόμη η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι.

Τεχνικά συνεργεία επιχειρούν να βοηθούν τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες.

Χωρίς ρεύμα στον Πλατανιά

Χωρίς ρεύμα παραμένουν οι κάτοικοι του Πλατανιά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι δύσκολη η αποκατάσταση της ζημιάς στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, Αλικιανός, Βατόλακκος, Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλά, Θέρισο, Λάκκοι δεν έχουν ρεύμα από χθες, Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, πριν από την έναρξη της σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, που γίνεται υπό τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τόνισε: «Είμαστε σαν το Καστελόριζο, δεν έχουμε ούτε τρόπο διαφυγής ούτε πρόσβασης. Εξωτερικό εχθρό να είχαμε να μας βομβαρδίζανε δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές».

Ο ίδιος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό την αντικατάσταση των γεφυρών που κατέρρευσαν από και την άμεση αποκατάσταση των σημαντικών ζημιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ