ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Έφτασαν στα Χανιά γέφυρες του στρατού – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Κρήτη: Έφτασαν στα Χανιά γέφυρες του στρατού – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές
EUROKINISSI

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Κρήτης, μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστη το νησί από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα Χανιά, στο επαρχιακό, αγροτικό αλλά και στο εθνικό δίκτυο.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία στον Πλατανιά είναι ανυπολόγιστες. Σημαντικό πλήγμα είναι η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενώ κατέρρευσαν ακόμη η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη μεταφέρθηκαν στα Χανιά, με δρομολόγιο ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley με συνοδευτικά οχήματα και τεχνικό προσωπικό, προς αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα «διατηρείται ετοιμότητα για την αποστολή δύο επιπλέον συλλογών γεφυρών ομοίου τύπου», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Τονίζεται επίσης πως στη διάθεση των αρμοδίων αρχών έχουν τεθεί προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε το flashnews.gr, τα μεταλλικά κομμάτια των γεφυρών έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας, στις 15.30 το μεσημέρι της Τρίτης. Ένα μεγάλο κομβόι 12 στρατιωτικών οχημάτων μετέφεραν υλικό κατασκευής ικανό για να φτιαχτούν δυο στρατιωτικού τύπου γέφυρες, μήκους 25-30 μέτρων η καθεμία.

Όπως ανέφερε ο Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Γρηγόριος Μπερτάκης, τα οχήματα και οι άνδρες που μεταφέρουν το υλικό, είναι από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στην Αθήνα.

Τα υλικά θα μεταφερθούν στο Μάλεμε, θα συναρμολογηθούν και θα τοποθετηθούν στον Πλατανιά, μία μέσα στο χωριό του Σκινέ και η άλλη στον ποταμό Ιάρδανο στην παλαιά εθνική οδό Χανίων - Κισάμου.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από αύριο, Τετάρτη.

Όπως τόνισε ο αντισυνταγματάρχης, όμως, πρόκειται για μία λύση προσωρινή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται ο συγκεκριμένος δρόμος από τον Μάιο και μετά.

Στα Χανιά μετέβη ο ΥΠΕΘΑ

Στα Χανιά έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τις γέφυρες που θα τοποθετηθούν και τη συνδρομή του στρατού.

Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, ο υπουργός επίσης έχει επαφές και με τοπικούς φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , ώστε να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα των προβλημάτων και των καταστροφών, που έχουν προκληθεί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Αυτοψία Σπίρτζη στις πληγείσες περιοχές

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

Πρώτος σταθμός για το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν σύμφωνα με το cretapost.gr, η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στην περιοχή του Αλικιανού. Εκεί η γέφυρα, που για έναν αιώνα περίπου δέσποζε στην περιοχή, πλέον δεν υπάρχει καθώς κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά. Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης η αποκατάστασή της θα γίνει όπως έγινε και στην περίπτωση της Πλάκας και θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.

«Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει με την ταχύτητα που έγινε και με το γεφύρι της Πλάκας που σε λίγους μήνες θα δοθεί όπως ήταν στους κατοίκους. Για να φτιάξουμε τη Γέφυρα στην Πλάκα θέλαμε δύο χρόνια μελέτες και προκαταρκτικές εργασίες. Ξεκίνησε η κατασκευή και πιστεύουμε πως το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο θα παραδοθεί», υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Υποδομών.

Την ίδια ώρα κατά την αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου τέθηκε και το θέμα των κατολισθήσεων που υπάρχουν σε πολλά σημεία επί του ΒΟΑΚ.

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε πως το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις.

Εντοπίστηκε νεκρός ο κτηνοτρόφος

Τραγικός ήταν ο επίλογος για τον 61χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείτο από χθες, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός, αφού το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στον Εμπρόσνερο Χανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ