Τσικνοπέμπτη 2019: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

Στην ερώτηση «ποια είναι η αγαπημένη σας γιορτή;», πολλοί είναι εκείνοι που θα απαντούσαν η Τσικνοπέμπτη. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και η μυρωδιά της τσίκνας είναι μερικοί από τους λόγους εκδήλωσης αγάπης σε αυτή τη μέρα. Τι γιορτάζουμε όμως σήμερα;
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.
Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.
Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.
Στην Ελλάδα είναι πολλές και διαφορετικές οι παραδόσεις που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή για τον εορτασμό της ημέρας. Χαρακτηριστικά, στην Ξάνθη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Αποκριάς), ενώ στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ με... σουβλάκια έξω από τη Βουλή

Έργο του Πικάσο, αξίας 10.000 ευρώ, ξεχάστηκε σε τρένο

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Καταβάλλεται σήμερα - Ποιοι θα το εισπράξουν

Νέα μεγάλη άνοδος σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα - Πετυχαίνει η επέκταση της σεζόν
20:17
Ιράν: «Καταστροφική και ισχυρή» πυραυλική επίθεση στην αμερικανική βάση στο Κατάρ
20:09
ΗΠΑ: Απαγορεύουν την εφαρμογή WhatsApp σε όλες τις συσκευές της Βουλής των Αντιπροσώπων
20:05
Ο Νετανιάχου σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο, δηλώνει η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ
19:58