ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεώση για 14ετή εκπαίδευση με 2ετή προσχολική αγωγή προτείνει ο Φίλης

Υποχρεώση για 14ετή εκπαίδευση με 2ετή προσχολική αγωγή προτείνει ο Φίλης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης και διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, για αλλαγή της δομής του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, για αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου αλλά και για ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τον τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, τη δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα ζητήματα.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι να δημιουργήσει άλλον έναν κατάλογο αιτημάτων, αλλά τις προϋποθέσεις για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα είναι έργο πνοής ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει διάλογος με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση και συναίνεση.

«Έχουμε συνείδηση ότι μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό», σχολίασε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Φεβρουάριο θα συνταχθούν προτάσεις από την επιτροπή οι οποίες το Μάρτιο θα τεθούν σε διαβούλευση και θα συναχθούν συμπεράσματα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα προχωρεί τον δικό της προγραμματισμό, με διακομματική συνεννόηση.

Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η Έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, από την οποία θα προκύψουν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ