ΕΛΛΑΔΑ

Κομμάτια του Ναού του Ποσειδώνα έχουν καταλήξει στη θάλασσα

Κομμάτια του Ναού του Ποσειδώνα έχουν καταλήξει στη θάλασσα
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυτοψία στο χώρο κάτω από το Ιερό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο έκανε η ΕΡΤ, όπου στα βράχια, διακρίνονται αρχιτεκτονικά μέλη του ναού.

Στο πέρασμα των αιώνων, φυσικά αίτια, αλλά και ανθρώπινες παρεμβάσεις σε εποχές που τα μνημεία ήταν αφύλακτα, οδήγησαν τις αρχαιότητες στα βράχια αλλά και στον βυθό της θάλασσας.

Όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Δημήτρης Νικολάου, οποίος έχει προτείνει να αναλάβει την επιχείρηση ανάσυρσης των τμημάτων του ναού:

Αλίμονο να αφήνουμε έτσι τα αρχαία μας, της τόσο μεγάλης σημασίας ιστορικής του Ναού του Ποσειδώνα, να είναι εκτεθειμένα στους καιρούς, στα κύματα και να φθείρονται. Αντί να τα πάρουμε και να τα βάλουμε δίπλα στο Ναό. Δεν είναι ανάγκη να τα βάλουμε και να τα αναστηλώσουμε αμέσως.

«Η πρότασή είναι να μεταφερθούν από το Λιμάνι του Λαυρίου, με εποπτεία της υπηρεσίας της αρχαιολογίας, να συντηρηθούν και να επιστρέψουν στον Ναό, πάνω», σημείωσε ο κ. Νικολάου.Τα τμήματα του μνημείου που έχουν κατρακυλήσει στην πλαγιά και μέχρι την ακτή, είναι καταγεγραμμένα την δεκαετία του ’80. Οι εκτεθειμένες αρχαιότητες βρίσκονται σε φυλασσόμενο αρχαιολογικό χώρο και δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στο να μετακινηθούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Γιώργος Κουτσουφλάκης και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποια σκοπιμότητα γιατί θα πρέπει να συλλεχθούν αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό πρόγραμμα αναστήλωσης του ναού του Ποσειδώνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ