ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το πρωί της Τετάρτης

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το πρωί της Τετάρτης
Eurokinissi

Ραγδαία επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός στην Ελλάδα από σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κύριο χαρακτηριστικό, οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για χιόνια στην περιοχή της Αττικής, ήδη από το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ ο καιρός από σήμεραΤετάρτη θα παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 12 βαθμούς, ενώ με ισχυροί βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, φτάνοντας έως και τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικότερα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά, αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, σταδιακά επεκτεινόμενα και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, αλλά και στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής - ανατολικής Στέρεας και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε οδηγίες για την προστασία των πολιτών προχώρησε, εξάλλου, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστώντας την προσοχή στις μετακινήσεις, αφού αναμένεται παγετός στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).


Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)


Ειδική μέριμνα για τους αστέγους από το δήμο Αθηναίων


Σε μέτρα για τους αστέγους προχωρά ο δήμος Αθηναίων τις επόμενες μέρες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα.


Θερμαινόμενες Αίθουσες


Ειδικότερα, από σήμερα ανοίγει, στις 10 το πρωί, θερμαινόμενη αίθουσα για τους αστέγους στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).
Στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69).


Εξάλλου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, θα ενημερώνουν από σήμερα τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών.


Τετραψήφιος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης


Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ