ΕΛΛΑΔΑ

Χιονιάς: Ξεκίνησε, πού θα χτυπήσει ως την Πρωτοχρονιά σε Ελλάδα και Αττική

Χιονιάς: Ξεκίνησε, πού θα χτυπήσει ως την Πρωτοχρονιά σε Ελλάδα και Αττική
CNN Greece

Συνεχίζει το κύμα κακοκαιρίας να χτυπά τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται διαρκώς τα σημεία του οδικού δικτύου για τα οποία χρειάζονται αλυσίδες. 

Διεκόπη πριν από λίγη ώρα λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Πεντέλη, στον δρόμο προς Νέα Μάκρη, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έως την διασταύρωση στην Ανατολή.

Επίσης, στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το 3ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, τα ΙΧ αυτοκίνητα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών. Αλυσίδες, σύμφωνα με την Τροχαία, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ προς το καζίνο, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Αγία Τριάδα Αφιδνών.

Απεγκλωβίστηκαν τα εκατοντάδες οχήματα που είχαν παγιδευτεί στην εθνική οδό Λαμία-Λάρισας από το 238ο έως το 260ο χλμ. Μετά από πολύωρες προσπάθειες και "επιστράτευση" εκχιονιστικών και γερανών, η κυκλοφορία διοχετεύτηκε μέσα από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Ήδη έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο παράλληλο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού όπου για πολλές ώρες κατευθύνθηκε η κυκλοφορία των Ι.Χ. και φορτηγών που χωρίς αλυσίδες παραμένουν ακινητοποιημένα κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διέλευση.

Ακόμα και με γερανούς απομακρύνονται τα αυτοκίνητα σε ένα κρίσιμο διάστημα 2 χλμ, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού. Λόγω του παγετού, κυρίως, τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μετά το 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού και ήδη οι γερανοί της Περιφέρειας τα απομακρύνουν, ενώ η κυκλοφορία γίνεται μόνο για τα Ι.Χ., με αλυσίδες και με κατεύθυνση το Δομοκό.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται όλα τα οχήματα, λόγω χιονόπτωσης, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην περιοχή Αγίας Τριάδας Αφιδνών. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθούν να χρειάζονται και στην λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και επάνω.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου υπήρχε έντονη χιονόπτωση με συνέπεια να έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό από το 58ο χλμ. του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και προς το Καρπενήσι, αλλά η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα από το 7ο χλμ. μετά τη Λαμία. Ήδη η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες

Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο, στο δρόμο Λαμίας-Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου, στο 110ο χλμ. έως το 125ο χλμ., έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα.

Στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοφτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω του χιονιού και του παγετού.

Την ίδια ώρα χρειάζονται αλυσίδες τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοφτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Αλυσίδες χρειάζονται:

Στην Αρκαδία, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Άστρους από το 17ο χλμ. έως το 19ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Καστρίου-Αγίου Πέτρου, στον δρόμο από Άστρος προς Άγιο Πέτρο από το 24ο χλμ ως το 31ο χλμ., στον επαρχιακό δρόμο από Άστρος προς Καστάνιτσα από το 31ο έως το 33ο χλμ, στον δρόμο Λεωνιδίου-Κοσμά-Γερακίου Λακωνίας από το 15ο έως το 40ο χλμ., στον δρόμο Στεμνίτσας-Αλωνίσταινας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα και του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού και στην επαρχιακή οδό Κιάτου-Γκούρας από το 10ο έως το 25ο χλμ., στον δρόμο Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 20ο χλμ ως τα Τρίκαλα και στον δρόμο από Τρίκαλα προς Καρυά από το 1ο χλμ έως τη διασταύρωση για Σαραντάπηχο.

Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Στην Αττική προβλέπονται εντονότερες χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινα της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

Παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια ορεινά – ημιορεινά στα νησιά του Ιονίου.

Τα χιόνια στο χάρτη

Στο δικτυακό τόπο http://poseidon.hcmr.gr/ μπορείτε να δείτε που θα χιονίσει αναλυτικά πάνω στο χάρτη τις επόμενες ώρες.

21.00

poseidon14

00:00

Η πρόβλεψη για τον καιρό

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Από το βράδυ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα σημειωθει παγετός στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί, 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Στη Θράκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα της Πέμπτης θα σημειωθεί σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος. Θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου και θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος. Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από -02 (μείον δυο) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη. Θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπάρξουν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη. Θα εκδηλωθούν αρχικά νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον δυο) έως 03 βαθμούς κελσίου.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας.

Σταδιακή βελτίωση των καιρικών φαινομένων θα σημειωθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αττική

Συστάσεις προς τους πολίτες

Η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Ειδική μέριμνα για τους αστέγους από το δήμο Αθηναίων

Σε μέτρα για τους αστέγους προχωρά ο δήμος Αθηναίων τις επόμενες μέρες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα.

Θερμαινόμενες Αίθουσες

Ειδικότερα, από σήμερα ανοίγει, στις 10 το πρωί, θερμαινόμενη αίθουσα για τους αστέγους στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).
Στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69).

Εξάλλου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, θα ενημερώνουν από σήμερα τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών.

Τετραψήφιος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ