ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Ιερώνυμου σε κυβέρνηση και Τσίπρα

Μήνυμα Ιερώνυμου σε κυβέρνηση και Τσίπρα
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σαφέστατο μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε από το προεδρικό μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο οποίος έκανε λόγο για συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για διαχωρισμό.

Στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ιεραρχεία με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο κ. Ιερώνυμος είπε πως «η φιλοξενία αυτή καταδεικνύει τη συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μας, μία συμπόρευση που, στα πλαίσια του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, στοχεύει πάντοτε στο καλό του λαού μας, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε τόσο στην κρίση όσο και το προσφυγικό αλλά και την απομάκρυνση από την εκκλησία σημειώνοντας πως «η αποθέωση του ανθρώπου, όπως κηρύχθηκε τους τελευταίους αιώνες, συχνά οδηγεί στην περιφρόνηση των αδυνάτων. Η αυτόνομη ηθική, ο χωρίς Θεό ανθρωπισμός, δεν μπορεί να καυχηθεί μόνο για επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο οι εκατόμβες του 20ου αιώνα που προβληματίζουν, είναι και οι στρατιές των ξεριζωμένων ανθρώπων, που μετακινούνται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο χωρίς ελπίδα και επιτείνουν τον προβληματισμό μας. Είναι οι νέοι που καλούνται σε μια ζωή με γκρίζο το όραμα, με φανερά τα αδιέξοδα. Μέσα από περίεργους δρόμους εξ άλλου το ανθρώπινο σώμα περιφρονείται στο όνομα μιάς υπερβατικής βούλησης, ενός υποκειμένου που διεκδικεί την ταυτότητά του ερήμην των φυσικών και σωματικών του προδιαγραφών. Τα επιτεύγματα της επιστήμης αναδεικνύουν επίσης αδήριτη την ανάγκη ηθικών οριοθετήσεων. Ποια θα είναι η ηθική που θα απαντήσει; Ποιος θα δώσει νόημα στη ζωή; Πως θα καλυφθεί το υπαρξιακό κενό, η αίσθηση του μηδενός που πανικοβάλλει τις ψυχές των ανθρώπων;».

Υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία μας με το σεβασμό απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, όποιας προσωπικής ιδιαιτερότητας, θα διακηρύσσει πάντοτε ανόθευτη την πίστη της, θα ζει την ευλογία της λατρείας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και θα προβάλλει το λόγο της ενότητας, μιάς ενότητας που θέλησε ο Χριστός για τους μαθητές του όλων των αιώνων, ευχόμενος «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ιω. 17, 21). Την ενότητα αυτή ποθούμε για την Εκκλησία μας και για όλη την Ορθοδοξία. Την ποθούμε για την πατρίδα μας, την ποθούμε και για όλο τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την παράθεση του επίσημου γεύματος ο κ. Ιερώνυμος παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής «για το πολύπλευρο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελείτε ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδίως δε ως προς το κοινωνικό σας έργο, έχω χρέος ν’ αναδείξω ότι ανταποκρίνεται υποδειγματικώς στις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας μας, κινούμενο, στο πλαίσιο των Ευαγγελικών επιταγών, από την αφετηρία του «Αγαπάτε Αλλήλους» έως το ύψιστο ιδανικό του "Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν"» όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ