ΕΛΛΑΔΑ

Οι διάλογοι που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης

Οι διάλογοι που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Άκρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Διάφορα άτομα από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, φαίνονται ότι απευθύνονταν στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, ζητώντας να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να πάρουν το δίπλωμα, χωρίς εξετάσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι εκ των διαλόγων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των εννέα συλληφθέντων, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν την Τρίτη στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή αντιμετωπίζουν -κατά περίσταση- τα κακουργήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της ψευδούς βεβαίωσης και τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, εκ των οποίων επτά υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και δύο ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Σε κάποιον από αυτούς, καταγράφεται ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης να συνομιλεί με πελάτη που ζει και εργάζεται στην Γερμανία ως εξής:

  • Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δύο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό, να τα φέρω;
  • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Από την Ουγγαρία;
  • Πελάτης: Ναι, ρε, Ε.Ε.
  • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.
  • Πελάτης: Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.
  • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Δεν έχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (...) πρέπει να έρθουν, να γραφτούν στην Ελλάδα, να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες.
  • Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;
  • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι θέλει την άδεια όμως να υπάρχει
  • (...)
  • Πελάτης: Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν... Τι... Πώς τέλος πάντων ....
  • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θα μιλήσουμε, θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Οι εικονικές αίθουσες

Αποκαλυπτική ήταν η υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών η οποία ανακάλυψε σε δύο φακέλους κατόχων διπλωμάτων πως είχαν κάνει «φτερά» τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, τα οποία όταν τα αναζήτησε βρήκε πως τις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης των υποψηφίων δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές.

Η υπάλληλος ενημέρωσε το διευθυντή της για τις «εικονικές αίθουσες» και στη συνέχεια μίλησε σε συνάδελφο της, την οποία εμπιστευόταν, για τα στοιχεία που είχε στα χέρια της.

Σημειώνεται ότι στην επίμαχη συνομιλία τα πρόσωπα που καταγράφονται δεν είναι κατηγορούμενοι.

  • Υπάλληλος: Άκου να δεις, σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω, ξένα άτομα. Ναι, είναι εικονικές αίθουσες, ανέβηκα πάνω, του το είπα. Κοιτάξτε λέω, κύριε διευθυντά...
  • Υπάλληλος: Αυτό πώς το πήρες χαμπάρι;
  • Υπάλληλος: Είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή ήμουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Πήγα και είδα. Δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία, αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε ...
  • Υπάλληλος: Και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;
  • Υπάλληλος: Η μια ήταν 21/12 /2017 στις 11 η ώρα στην τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη αίθουσα πουθενά. Εντωμεταξύ έχουν εξαφανίσει και κάτι άλλο, να το ξέρεις, στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω . Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πω κάτι ; Δεν είμαι χαζή , εγώ χαζή το παίζω , γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω , ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά , σας είπα ... Έψαξες λέει "βρήκες τα δικά μου που υπογράφω;" Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά . Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιος είναι οι επιτροπές και ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά , τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ