ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν ρατσιστικά κίνητρα στα περιστατικά σε Σάμο και Βίλια

Εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν ρατσιστικά κίνητρα στα περιστατικά σε Σάμο και Βίλια
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά στη Σάμο και τα Βίλια προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν εφαρμογή διατάξεις του νόμου που τιμωρεί τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Όπως είναι γνωστό στη Σάμο, μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Την περασμένη Παρασκευή, μετά την παρέμβαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη, η Εισαγγελία Σάμου κάλεσε εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και τους ενημέρωσε για τις επιπτώσεις που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις μη τήρησης της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών.

Επίσης, μηνύσεις κατά των διοικητικών συμβουλίων Συλλόγων Γονέων που συμμετέχουν στην αποχή των παιδιών από τα μαθήματα κατατέθηκαν από αντιρατσιστικούς φορείς, ενώ για το θέμα έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επίθεση από ομάδα κατοίκων δέχτηκαν στα Βίλια οικογένειες προσφύγων την Παρασκευή, λίγο μετά την άφιξή τους σε ξενοδοχείο που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εν λόγω ομάδα κατοίκων πέταξε πέτρες -σπάζοντας την τζαμαρία εισόδου- καθώς και κροτίδες προς τα δωμάτια, ενώ όπως έχει καταγγελθεί, δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμη και μικρά παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ