ΕΛΛΑΔΑ

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το «μάτι επιτήρησης» Ελλάδας και Ισραήλ στην Κρήτη

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το «μάτι επιτήρησης» Ελλάδας και Ισραήλ στην Κρήτη
Pixabay / φωτό αρχείου

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για το ραντάρ που εγκαθίσταται στην Κρήτη σε συνεργασία με το Ισραήλ και στόχο έχει την επιτήρηση περιοχής 600 περίπου χιλιομέτρων!

Το θέμα κυριάρχησε στα τουρκικά πρωτοσέλιδα, που έκαναν λόγο για το «Μάτι του Ισραήλ» επισημαίνοντας πως με αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της Μεσογείου, βάζοντας στο στόχαστρο και την Τουρκία. Αν και η συμφωνία για τη δημιουργία του έγινε ήδη από το 2015, η χρησιμότητά του είναι ξεκάθαρη πλέον μετά τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά και την τριμερή σύνοδο στην Ιερουσαλήμ, όπου και οι ΗΠΑ δήλωσαν με ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή τους στο East Med, στην Άγκυρα έγινε κατανοητό πως ο σχεδιασμός επιταχύνεται.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ραντάρ «Over The Ηοrizon» θα εγκατασταθεί στην ανατολική Κρήτη και θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, βαθιά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας σε μια περιοχή η οποία σήμερα είναι «μαύρη τρύπα» για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ραντάρ θα είναι ισραηλινής κατασκευής και στην αρχή τουλάχιστον θα απασχολεί ισραηλινό προσωπικό. Εν συνεχεία θα αγοραστεί, όταν το επιτρέψουν οι δυνατότητες της χώρας, από την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικό, με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Χουριέτ συνδέει την εξέλιξη με τις δραστηριότητες της Τουρκίας γράφοντας συγκεκριμένα πως «μόλις θερμάνθηκαν τα νερά με τις δραστηριότητες έρευνας της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επανήλθε στην επικαιρότητα το ραντάρ του Ισραήλ στην Κρήτη». Η εφημερίδα γράφει πως αν το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί θα ελέγχεται κάθε τι που κινείται στη περιοχή στον αέρα και τη θάλασσα μέχρι 600 χλμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα ελέγχει όλη την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ