ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Σε ύφεση η φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς

Ηλεία: Σε ύφεση η φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε ύφερη βρίσκεται η φωτιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς, που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή υπάρχει άπνοια.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Κουνουπέλι Ηλείας όπου το απόγευμα της Τρίτης ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο είναι προστατευμένο λόγω του σπάνιου οικοσυστήματός του.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έφτασαν στην περιοχή δύο αεροσκάφη καναντέρ προκειμένου να συμβάλλουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 2.000 στρέμματα παρθένου δάσους της Στροφυλιάς, έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν κοντά στη θάλασσα έδωσε τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα να εφοδιάζονται γρήγορα με νερό και να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς, τις έρευνες έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «είναι μία από τις μεγαλύτερες φωτιές και το πύρινο μέτωπο καίει ένα σπάνιο οικοσύστημα, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή».

Το δάσος της Στροφυλιάς είναι ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ