ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης: Πιθανότητα για σεισμό μεγαλύτερο των 5,3 Ρίχτερ

Τσελέντης: Πιθανότητα για σεισμό μεγαλύτερο των 5,3 Ρίχτερ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Νέες σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Γαλαξίδι. Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε το δελτίο ειδήσεων του ANT1 και αναφέρθηκε στην αναστάτωση που προκαλεί στους πολίτες ο Εγκέλαδος.

Σχετικά μάλιστα με τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού, τη χαρακτήρισε ατελής και ελλιπής.

«Έχουμε καταγράψει δύο μετασεισμούς, έναν 3,6 και έναν 3,2, αυτοί είναι μηδενικοί, τίποτα. Οπότε ή θα έχουμε ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,7 ή 4,8 τις επόμενες ημέρες, ή υπάρχει υπαρκτή πιθανότητα να έχουμε κάποιο μεγαλύτερο γεγονός...δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να έχω σεισμό μεγαλύτερο του 5,3» σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια πρόσθεσε:

Με εξοργίζει αυτό που ακούω 'περιμένουμε δύο 24ωρα' ή 'ένα 24ωρο' αυτά δεν ισχύουν, είναι δικαιολογίες των επιστημόνων έναντι των δημοσιογράφων για να γλυτώσουμε τέτοιου είδους ερωτήσεις, μετά ξεχνιέται το θέμα και όλα ωραία και καλά. Ο προσεισμός μπορεί να είναι αρκετές εβδομάδες πριν, ακόμα και ενάμιση με δύο μήνες πριν. Όπως και η μετασεισμική ακολουθία να κρατήσει αρκετό καιρό, όπως στη Ζάκυνθο. Εγώ απλώς θα συνιστούσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης. Μπαίνουμε και σε τουριστική περίοδο, να μην ξεφύγει καμιά κινδυνολογία και κάνουμε τεράστια ζημιά στον τουρισμό μας.



Ο κ. Τσελέντης, ερωτηθείς στο σχετικά με το αν ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή απάντησε:

Επειδή η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη διεγερμένη, αυτός ο σεισμός εντάσσεται στην ευρύτερη διέγερση της περιοχής. Άρα όλα είναι πιθανά. Κρατάω ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να έχω σεισμική δόνηση στην περιοχή. Δεν πρέπει να λέμε στον κόσμο, πέρασαν όλα. Είμαστε σε μια σεισμογενή χώρα και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν φταίει πάντα ο Εγκέλαδος, όταν έχω πάνω από το κρεβάτι του παιδιού μου μια βιβλιοθήκη που ζυγίζει 500 κιλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ