ΕΛΛΑΔΑ

Ανθρώπινο όργανο σε αποσκευή εντόπισαν τελωνειακοί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ανθρώπινο όργανο σε αποσκευή εντόπισαν τελωνειακοί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
ΑΑΔΕ

Ένα ανθρώπινο όργανο μέσα σε χαρτοκιβώτιο, εντόπισαν τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Πρόκειται για σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων και ιστών ανθρωπίνων οργάνων.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στις αποσκευές επιβατών πτήσης από τη Μόσχα προς τη Θεσσαλονίκη, οι υπάλληλοι του Β΄ Τελωνείου Αερολιμένα Μακεδονίας εντόπισαν μία ειδική χάρτινη κατασκευή με παγοθήκες και μια πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική σήμανση, τυλιγμένη σε φελιζόλ, εντός της οποίας βρέθηκε σκληροκερατοειδικός δακτύλιος αμερικανικής προέλευσης πλήρους πάχους.

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόκειται για αποστειρωμένα ανθρώπινα κύτταρα, που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική και συγκεκριμένα για τον σκληρο - κερατοειδή χιτώνα του ματιού, πλήρους πάχους, ώστε να είναι δυνατή η μεταμόσχευσή του.

Οι υπάλληλοι προχώρησαν στην κατάσχεσή του, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες προβλέπουν συγκεκριμένα πιστοποιητικά που πρέπει να συνοδεύουν το μόσχευμα και καθορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).

Τα πιστοποιητικά αυτά δεν υπήρχαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, γι’ αυτό συνελήφθη η επιβάτιδα. Η ίδια ισχυρίστηκε πως θα αναλάμβανε, ως ταξιδιωτική συνοδός, να παραλαμβάνει ξένους από τη Θεσσαλονίκη και να τους οδηγεί στην Κέρκυρα. Είπε, επίσης, πως έκανε διευκόλυνση γνωρίζοντας πως μετέφερε φάρμακα, τα οποία θα παρέδιδε σε υπάλληλο του τουριστικού γραφείου.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ