ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «σάρωσε» την Κρήτη: Πλημμυρισμένα σπίτια, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

Η κακοκαιρία «σάρωσε» την Κρήτη: Πλημμυρισμένα σπίτια, απεγκλωβισμοί και καταστροφές
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI

Αίσιο τέλος έλαβε η περιπέτεια των τεσσάρων ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι τους στο Λασίθι λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Μάλιστα, είχαν αναγκαστεί να ανέβουν στην ταράτσα του κτηρίου καθώς η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα περιμετρικά, ξεπερνώντας τα 3 μέτρα σε ύψος.

21 πυροσβέστες με 6 οχήματα συμμετείχαν στον απεγκλωβισμό συνολικά 11 ατόμων από το πρωί. Προσέγγισαν και απομάκρυναν τους εγκλωβισμένους και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο καθώς η περιοχή Πιλαλλήματα στο Μακρύ Γιαλό έχει μετατραπεί σε ποτάμι από την ισχυρή βροχόπτωση.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, στην Παχειά Άμμο στα Νότια του Λασιθίου το ποτάμι που διαρρέει το χωριό υπερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Οι επιχειρήσεις στέφθηκαν υπό επιτυχία, η εικόνα που παρουσιάζει, όμως, το νησί είναι αποκαρδιωτική.

Σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τοπικά μέσα να αναφέρουν χαρακτηριστικά πως το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια και αυτό που τους συνέστησαν είναι εφόσον υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα νερά εισχώρησαν σε κατοικίες και χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ακόμα και μικρά παιδιά.

«Πνίγηκε» η Σητεία - Εικόνες καταστροφής από drone

Πλημμύρισε ο ποταμός Παντέλης

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας σε ολόκληρο το δήμο Σητείας παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Τα νερά να εισχωρήσουν σε σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλία είχε καθαριστεί 3 φορές από τα φερτά υλικά αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το νερό βρίσκεται 1 μέτρο πάνω από κοίτη .

Σύμφωνα με τον κ.Πατεράκη στον Γούδουρα, μετά από πολλά χρόνια, ο ποταμός πλημμύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μια ηλικιωμένη στο σπίτι της και να της προσφερθεί βοήθεια.

MAKRY2

Πηγή: neakriti.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλήθος προβλημάτων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς 'Αρβη, της δημοτικής οδού από 'Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Σύμφωνα με το e-kriti.gr, στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. Γι’ αυτό και απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς.

Τεράστιες οι ποσότητες νερού που κατεβάζει και ο Γεροπόταμος. Δείτε το βίντεο του e-messara.gr:

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό και στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ