ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Φίλης: Αλλαγές στο Λύκειο και στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Ν. Φίλης: Αλλαγές στο Λύκειο και στην εισαγωγή στα ΑΕΙ
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προανήγγειλε ο υπουργός παιδείας κ. Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στα Νέα.

«Το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου. Θα ήταν λάθος να ξεκινήσει ο διάλογος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, βιαστικά και από τα πάνω. Οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, ο υπουργός προαναγγέλλει μαζικούς διορισμούς μεταδιδακτορικών επιστημόνων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Σταθερή επιδίωξή μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, «είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μαζικούς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από φέτος, μέσω της αξιοποίησης μεταδιδακτορούχων στα μεταπτυχιακά και στο ανοικτό πανεπιστήμιο με τη βαθμιαία κατάργηση του αριθμού των εισακτέων και την κατά προτεραιότητα διδασκαλία από νέους επιστήμονες. Είναι μία έμπρακτη συμβολή στην ανάσχεση της μετανάστευσης ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό».

Επίσης ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνολική ρύθμιση για τις μετεγγραφές των φοιτητών και αμέσως μετά θα προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση του χάρτη των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Για τους αιώνιους φοιτητές είπε ότι διατηρείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία το κράτος επιβαρύνεται οικονομικά μόνο για τη φοίτηση των «4+2 ετών».

Για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, που όπως είπε έχει ομολογιακό χαρακτήρα, τόνισε ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να γίνουν μάθημα γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας.

Τέλος για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, είπε ότι ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, Εκκλησία και Πολιτεία έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν τον προσδιορισμό των διακριτών ρόλων τους. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου θα επιβεβαιώσει ότι η νέα διακριτή θεσμική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη και για τα δύο μέρη, και βεβαίως επωφελής για τον λαό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ