ΕΛΛΑΔΑ

«Κυκλοφορούσε με φουσκωτούς»: Οι καταθέσεις των θυμάτων της μαφίας των λαϊκών αγορών

«Κυκλοφορούσε με φουσκωτούς»: Οι καταθέσεις των θυμάτων της μαφίας των λαϊκών αγορών
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μία πολύ καλά στημένη εγκληματική οργάνωση που είχε μετατρέψει σε ζούγκλα παρανομίας τις λαϊκές αγορές, ήταν -όπως αποκαλύφθηκε από την δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής- η σπείρα που εξαρθρώθηκε το Σάββατο.

Η «μαφία των λαϊκών» ζητούσε, εκβιαστικά, χρήματα για την τοποθέτηση πάγκων σε σημεία που αυτή ήθελε, ενώ δήθεν σεκιούριτι περιπολούσαν στις λαϊκές για να εισπράττουν τα χρήματα που ζητούσε ο αρχηγός της σπείρας.

Το CNN Greece φέρνει στο φως τις καταθέσεις πωλητών των λαϊκών αγορών, οι οποίοι δεν άντεξαν άλλο την εκμετάλλευση και μίλησαν στις Αρχές για να «σπάσει το απόστημα».

«Όταν πρωτο-ανέλαβε ως πρόεδρος άρχισε να κυκλοφορεί στη λαϊκή με διάφορα φουσκωτά άτομα που έμοιαζαν με μπράβους, κοιτώντας απειλητικά τα άτομα που εργάζονταν στη λαϊκή. Κατάφερε με τον τρόπο αυτό να τους εκφοβίσει. Κατόπιν, προσέλαβε κάποια άτομα ως σεκιούριτι, οι οποίοι δεν γνωρίζω αν εργάζονταν νόμιμα. Τα άτομα αυτά ξεκίνησαν να ζητούν από τους πάγκους χρήματα, χωρίς αποδείξεις, άλλοτε εκβιαστικά και άλλοτε με πρόσχημα ότι ήταν για την πληρωμή σεκιούριτι. (…) όσοι δεν έδιναν τα χρήματα αυτά χωρίς απόδειξη τους επισκεπτόταν στο πάγκο τους ο Σ. και τους απειλούσε λέγοντας τους "όταν γίνουν αλλαγές των θέσεων θα δεις που θα βρεθείς"».

«Η επόμενη κίνησή τους ήταν ο αυθαίρετος καθορισμός των θέσεων εντός της λαϊκής, προφανώς με την εύνοια της υπηρεσίας, η οποία – παρόλο που γνώριζε τη δράση του αυτή – παρέμενε αμέτοχη, δίχως να αναλάβει τις ευθύνες της. Με τον τρόπο αυτό ο Σ. κυριαρχούσε στη λαϊκή κάνοντας ότι θέλει δίχως έλεγχο».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να στέλνουν, σχεδόν καθημερινά, επόπτες σε όποιον αντιδρούσε και δεν πλήρωνε, «φορτώνοντάς» τον με πρόστιμα.

«Είχα κόντρα μεγάλη με τον Λ. και αντιδρούσα στο να δίνω λεφτά χωρίς λόγο. Τα λαμόγια, όμως, με κυνηγάνε και επειδή δεν έδινα, έστελνε επόπτες και με γράφανε. Συγκεκριμένα, όταν είχα νοικιάσει την άδειά μου ήμουν δηλωμένος βοηθός του Μ., ερχόντουσαν συνέχεια οι επόπτες και με γράφανε. Μία χρονιά κιόλας με είχαν γράψει συνολικά 15.700 ευρώ. Με είχαν ματώσει, αλλά δεν τους έκανα τη χάρη. Ερχόντουσαν και είχαν ένα χαρτί με το όνομα του πάγκου και με ρωτούσαν το όνομα του πάγκου και ρωτούσαν τους άλλους πάγκους που είμαι και την προηγούμενη ημέρα με είχαν ξαναγράψει».

Πάντως, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για απειλές μέσα στις συνελεύσεις των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές.

«Με απείλησαν αναφερόμενοι στην οικογένειά μου λέγοντας μου "απ’ ό,τι ξέρουμε έχεις παιδιά και εγγόνια". Προσπάθησαν έτσι να με φοβίσουν. Αφού τελειώσαμε τη συζήτηση οι μπράβοι είπαν στα μέλη του συμβουλίου με έντονο ύφος "καθίστε κάτω", ενώ δεν είχαν καμία αρμοδιότητα«, είπε άλλος μάρτυρας.

Το κύκλωμα ήταν τόσο σίγουρο ότι οι αστυνομικοί δεν θα τους εντοπίσουν ποτέ, που έφταναν στο σημείο να απειλήσουν - σύμφωνα με καταγγελίες - ακόμα και με όπλα στις λαϊκές αγορές.

«Επί τρεις εβδομάδες ο Λ. είχε βάλει έναν Ρομά ανάμεσα στον πάγκο μου και έναν άλλο, περίοδο Χριστουγέννων που είχε δουλειά η λαϊκή. Διαμαρτυρήθηκα στο Λ. και μου είπε είναι φίλος φίλου και γι´αυτό τον έβαλα εκεί. Η Α. έπαιρνε λεφτά από τον Ρομά και επιπλέον ήρθαν μία μέρα δύο Ρομά, σωματώδεις άνδρες, φουσκωτοί, και του ζήταγαν λεφτά του παράνομου Ρομά. Και όταν αυτός τους είπε να φύγουν γιατί πληρώνει άλλους, αυτοί βγάλανε πιστόλι και τον απείλησαν και έγινε φασαρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ