ΕΛΛΑΔΑ

Mr Bitcoin: Η ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς

Mr Bitcoin: Η ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς
ΑΠΕ -ΜΠΕ

«H ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά» υποστήριξε το πρωί της Πέμπτης στην απολογία του στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά ο 39χρονος Ρώσος υπήκοος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «mr bitcoin», όπου εξετάζεται το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ που κρατείται στις φυλακές 20 μήνες, με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης (δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία), φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Σήμερα ζυγίζει, όπως είπε, 54 κιλά από 80 που ήταν μετά από 92 ημέρες απεργία πείνας.

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είπε ότι σίγουρα έχουν έτοιμη την απόφασή τους την οποία δεν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» τόνισε προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κράτησής του έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες και υφίσταται ψυχολογική πίεση.

Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς δεν πρόκειται να δει ξανά την οικογένειά του ενώ αναφερόμενος στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης και το κατηγορητήριο είπε ότι στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μέσω του συστήματος που διαχειριζόταν μπορούσε να γίνει διακίνηση «μαύρου χρήματος» κάτι όμως που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν είναι εφικτό αφού το bitcoin δεν είναι κάποιο νόμισμα.

«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» πρόσθεσε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.»

Ο Βίνικ αποκάλυψε ότι πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη Ρωσία και ζει στη Τσεχία -και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο- τον ενέπλεξε στην όλη υπόθεση καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.

Νωρίτερα η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο δεκάδες έγγραφα που αφορούν τη δικαστική διαδικασία έως σήμερα την απεργία πείνας του Βίνικ και την κατάσταση της υγείας του αλλά και ότι κρατείται πέραν των 18 μηνών χωρίς δικαστική απόφαση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο για λόγους ανθρωπισμού ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει στη χώρα του.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα. Οι γαλλικές αρχές έχουν υπαναχωρήσει στο αίτημά τους για έκδοση.

Να απορριφθεί το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησης πρότεινε η εισαγγελέας

Απορριπτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου εξετάστηκε το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησης του 39χρονου Ρώσου.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι χρονική διάρκεια της κράτησης του Αλ. Βίνικ εξαρτάται από τη διαδικασία των ενταλμάτων έκδοσης και δεν έχει το χαρακτήρα της προσωρινής κράτησης.

Η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «η πρόταση της εισαγγελέως σημαίνει στην ουσία ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κρατείται επ’ αόριστον χωρίς δικαστική εγγύηση χωρίς απόφαση δικαστηρίου».

Πρόσθεσε ότι «αν μια τέτοια πρόταση γίνει δεκτή, κάθε Έλληνας πολίτης κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του Αλεξάντερ Βίνικ σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού» και συμπλήρωσε: «Εμείς ζητάμε να εφαρμοσθεί το ελληνικό Σύνταγμα που εγγυάται ότι καμία προφυλάκιση ανθρώπου δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες κατά ανώτατο όριο. Ο Αλεξάντερ Βίνικ κρατείται 20 μήνες και 15 ημέρες χωρίς να έχει καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο, χωρίς να δικαστεί από κανένα δικαστήριο, χωρίς να ξέρει να απαντήσει στα παιδιά του που τον ρωτάνε πότε θα γυρίσεις μπαμπά, χωρίς να ξέρει να απαντήσει σε αυτή την απλή παιδική ερώτηση γιατί στα αλήθεια και ο ίδιος και εγώ ως συνήγορός του δεν γνωρίζουμε γιατί κρατείται, ούτε για πόσο».

«Αυτή η θέση είναι ανεπίτρεπτο να βαρύνει έναν άνθρωπο το 2019. Ο Κάφκα, όταν έγραφε τη “Δίκη” σίγουρα δεν φαντάστηκε ότι η διαστροφή η εκδικητικότητα το μίσος των μηχανισμών απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα που δοκιμάζει ο Αλεξάντερ Βίνικ μέσα από την κράτησή του. Το ότι ο ίδιος έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, το ότι ευγνωμονεί τον Θεό που τον έβαλε σε αυτή τη δοκιμασία, είναι μία ένδειξη της ψυχικής του δύναμης. Δεν είναι όμως άδεια σε κανένα δικαστήριο να εξαντλεί και να εξουθενώνει τον άνθρωπο που έχει λευκό ποινικό μητρώο, που δεν κατηγορείται από καμία έννομη τάξη και δεν κατηγορείται καν από την ελληνική έννομη τάξη», κατέληξε η συνήγορός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ