ΕΛΛΑΔΑ

Κατριβάνου: Η υγεία των προσφυγόπουλων ανησυχεί γονείς, θέμα εύκολο για να υπάρξει παραπληροφόρηση

Κατριβάνου: Η υγεία των προσφυγόπουλων ανησυχεί γονείς, θέμα εύκολο για να υπάρξει παραπληροφόρηση
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

«Η υγεία των προσφυγόπουλων είναι το θέμα που ανησυχεί περισσότερο τους γονείς, αλλά και το πιο εύκολο θέμα για να υπάρξει παραπληροφόρηση, πάνω στην οποία στηρίζεται η προπαγάνδα που υποθάλπει ξενοφοβία, ρατσισμό και μισαλλοδοξία» δήλωσε η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Ομάδας Συντονισμού και παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας.

Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, στη Σάμο σε με γονείς, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων για την υγεία των προσφυγόπουλων που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και παρακολουθούν τα απογευματινά τμήματα των ΔΕΥΠ στα δημόσια σχολεία στο Βαθύ.

Στην ενημέρωση αυτή, που είναι πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγης Τερζίδης, και ο Αντιπρόσωπος του ΕΟΔΥ στη Σάμο, Μάνος Λογοθέτης.

«Το προσφυγικό, ειδικά στα νησιά, γίνεται βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, εκμετάλλευσης και ακροδεξιάς ρητορείας, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ιδιαίτερα τις δημοτικές» συνέχισε τη δήλωση της η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε και στη Σάμο, με αφορμή την ένταξη των προσφυγόπουλων που μένουν στο ΚΥΤ, στο δημόσιο σχολείο. Η διαμαρτυρία των συλλόγων γονέων καθώς και η απόφασή τους για αποχή των παιδιών τους από το πρωινό σχολείο είχε σαν βασική αιχμή την υγεία των προσφυγόπουλων και κατά συνέπεια τους φόβους για την υγεία των Ελληνόπουλων. Τώρα η αποχή ευτυχώς έχει σταματήσει, όμως οι γονείς συνεχίζουν να ανησυχούν. Η ανησυχία οφείλεται και στις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ, που όμως γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και εστιάζουν στο να μην μπουν τελικά τα παιδιά στο σχολείο.

Στην προηγούμενη συνάντηση-ενημέρωση ήταν για μένα αποκαλυπτικό και σοκαριστικό πώς αναπαράγονται μύθοι και fake news γύρω από θέματα υγείας, στηριζόμενοι σε φόβο, άγνοια αλλά και δημαγωγία. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά θα πω ότι τα παιδάκια του ΚΥΤ της Σάμου είναι πολλαπλά εμβολισμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με του Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και πριν πάνε σχολείο περνάνε από ιατρικό έλεγχο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε κάνει στο παρελθόν και άλλη ενημέρωση στους διευθυντές των σχολείων και το τοπικό ΚΕΕΛΠΝΟ τους συλλόγους γονέων. Παρόλα αυτά, από το ενδιαφέρον του κόσμου φάνηκε πως η πρώτη μεγάλη ανοιχτή ενημέρωση - συζήτηση ήταν απαραίτητη. Δόθηκαν απαντήσεις σε πολλούς μύθους όπως το πόσες αρρώστιες τύπου φυματίωσης ή χολέρας μπορεί να μεταδοθούν απλά από τον αέρα. Ή η φήμη ότι έβαλαν σε καραντίνα παιδάκι που μεταφέρθηκε σε αθηναϊκό νοσοκομείο επειδή ερχόταν από τη Σάμου, που όπως στη συνέχεια φάνηκε, αυτό έγινε λόγω της κατάστασης της υγείας του και δεν είχε σχέση με το ότι έρχεται από το νησί.

Θέλω να πω κάτι αισιόδοξο, ότι τα προσφυγόπουλα του ΚΥΤ πάνε κανονικά σχολείο. Σε κάποια σχολεία, όπως στο 3ο δημοτικό Βαθέως, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα δίνουν ραντεβού λίγο νωρίτερα από την έναρξη της απογευματινής τάξης και συναντιόνται στην αυλή και να παίζουν μαζί μπάλα. Κάποιοι δάσκαλοι μας είπαν ότι στα πρωινά σχολεία που πάνε τα προσφυγόπουλα των διαμερισμάτων, τα Ελληνόπουλα τα έχουνε αγκαλιάσει και τα νοιάζονται πολύ. Η συνύπαρξη δημιουργεί στα παιδιά αίσθημα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης και αυτό είναι μεγάλος πλούτος. Οι εκπαιδευτικοί έχουν στηρίξει πολύ όλη αυτήν την προσπάθεια ένταξης. Οι σχέσεις κτίζονται σιγά σιγά και αυτό φέρνει την αλλαγή και μας κάνει να νιώθουμε ελπίδα!».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο CNN Greece και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγης Τερζίδης ο οποίος μας είπε ότι «η συνεχής και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας από το υπουργείο στους καταυλισμούς, είναι το σημαντικότερο στοιχείο προκειμένου να διαφυλάξει τόσο την υγεία των ανθρώπων που διαμένουν στους καταυλισμούς όσο και τη δημόσια υγεία στη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ