ΕΛΛΑΔΑ

Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την «πατρότητα» τραγουδιού

Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την «πατρότητα» τραγουδιού
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη σε βάρος του Σπύρου Μαγδάλη για την πατρότητα του τραγουδιού «Απομακρυνθήκαμε», με την Αθηνά Παντελίδη σε ρόλο μάρτυρα.

Μεταξύ άλλων, η οικογένεια ζητά να διαγραφεί από την πλατφόρμα του YouTube η εκτέλεση της συγκεκριμένης μπαλάντας από τον κ. Μαγδάλη.

«Το συγκεκριμένο τραγούδι μας ειδοποίησαν το Γενάρη του 2019 ότι ο κ. Μαγδάλης με το ψευδώνυμο Μάκρης το έχει ανεβάσει σε ιστότοπο με πληρωμή, με πρόσωπο μισό δικό του και μισό του γιου μου. Το τραγούδι το γνώριζα και το έχω με τη φωνή του Παντελή. Το τραγούδι το έχω δει εν τη γενέσει του. Το έφτιαξε την Καθαρή Δευτέρα του 2015. Στο σπίτι του Παντελή ήταν. Τον έχει τραβήξει και φίλος με το κινητό του. Μετά τον θάνατό του κάποιος το ανέβασε στο Facebook. Το ρεφρέν μόνο εκεί. Αλλά το τραγούδι εγώ το έχω όλο. Είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό για μένα ξέρετε» ανέφερε στο δικαστήριο η κ. Παντελίδη.

Η μητέρα του τραγουδιστή εξήγησε επίσης πως ο αντίδικός τους ανάρτησε το τραγούδι τον Οκτώβριο του 2018, αλλά

«Το τραγούδι στίχοι και μουσική είναι καθαρά Παντελίδης, ενώ ο κ. Μαγδάλης το κυκλοφόρησε ως μουσική και στίχοι Παντελίδης και cover Σπύρος Μάκρης, το ψευδώνυμό του δηλαδή».

Ο Σπύρος Μάκρης - Μαγδάλης «πήρε το ρεφρέν που διέρρευσε στο Facebook και έβαλε δυο ατάκες για κουπλέ δικές του και μετά τον Γενάρη το παρουσίασε δικό του» αποκαλύπτει η Αθηνά Παντελίδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Το συγκεκριμένο τραγούδι, ήταν από τα τελευταία του Παντελή Παντελίδη, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας του.

«Συνήθιζε να τα τραγουδάει σε εμάς πρώτα. Τραβούσαμε με ένα κινητό. Δεν πρόλαβε να κάνει κάτι με αυτό το τραγούδι. Όταν ήταν να βγει ο δίσκος κατοχύρωνε το τραγούδι. Δεν έχει κατοχυρώσει περίπου 100 τραγούδια. Μόνο για αυτό έχει αμφισβητηθεί η γνησιότητα. Αυτός παίρνει τραγούδια άλλων δημιουργών. Κάνει επανεκτελέσεις και ρεμίξ. Το κάνει με πολλούς» καταγγέλλει η κ. Παντελίδη.

«Του έβαλα ένα τραγούδι και του άρεσε και του το έδωσα σε ένα στικάκι»

Ο Σπύρος Μαγδάλης υποστήριξε ότι το τραγούδι το έγραψε τον Οκτώβριο του 2014, συμπληρώνοντας πως είχε γράψει το τραγούδι και το είχε περάσει σε έναν σκληρό δίσκο.

«Στις αρχές του 2015 είχε έρθει στο στούντιο ο Παντελίδης ξημερώματα. Είχε κάποιους συνεργάτες τους εκεί που ηχογραφούσαν πνευστά. Μόλις τον είδα από το τζάμι τον χαιρέτισα και ένας κοινός φίλος του είπε ότι γράφω τραγούδια. Του έβαλα ένα τραγούδι και του άρεσε και του το έδωσα σε ένα στικάκι» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ύφος του τραγουδιού, υποστήριξε πως οι συνθέτες πάντα γράφουν επηρεασμένοι:

«Έχουμε πρόσωπα που θαυμάζουμε ή που φανταζόμαστε ότι θα τραγουδούσαν το τραγούδι που φτιάχνουμε. Αν δείτε ένα τραγούδι που έχω δώσει στο Βαλάντη, είναι τραγούδι που μοιάζει με αυτό και θα μπορούσε να το τραγουδήσει ο Παντελίδης. Επηρεαζόμαστε».

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στο δικαστήριο λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας, όταν ο κ. Μαγδάλης υποστήριξε ότι το έγγραφο που εισέφερε η άλλη πλευρά, στο οποίο φέρεται ο ίδιος να έχει ανεβάσει στο Facebook το τραγούδι με λεζάντα «στίχοι - μουσική Παντελίδης» είναι προϊόν Photoshop.

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα βίντεο που φαίνεται ότι ο Παντελίδης τραγουδάει το τραγούδι.

Μαγδάλης: Ήταν εξαιρετικός τραγουδιστής και στις παρέες έπαιρνε την κιθάρα του και τραγουδούσε τραγούδια και άλλων τραγουδιστών. Δηλαδή αν με τραβήξει η παρέα μου να τραγουδάω κομμάτι γνωστού τραγουδιστή σημαίνει ότι είναι δικό μου;

Πρόεδρος: Δηλαδή είπε ο Παντελίδης, δεν θα τραγουδήσω σήμερα Αλεξίου, θα πω Μαγδάλη;

Ο Παντελίδης και ο Μαγδάλης γνωρίζονταν

Στο δικαστήριο κατέθεσε και συνεργάτης του κ. Μαγδάλη υποστηρίζοντας πως «Το “Απομακρυνθήκαμε” εγώ το άκουσα πρώτη φορά το 2014. Περίπου στα μέσα της χρονιάς το άκουσα από τον κ. Μαγδάλη. Το άκουσα στο στούντιο στο Μεταξουργείο όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο εκεί. Τους στίχους τους θυμάμαι από τότε. Η μουσική είναι η ίδια αλλά τότε δεν ήταν ολοκληρωμένο ορχηστρικά. Θεωρείται ολοκληρωμένο σαν τραγούδι από τότε».

Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με το αν γνωρίζονταν ο Παντελής Παντελίδης και ο Σπύρος Μαγδάλης, ο μάρτυρας απάντησε πως ναι, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ξέρω σίγουρα ότι δειγμάτισε το τραγούδι στον Παντελίδη στα τέλη του 2014. Πιστεύω ότι είχε δειγματίσει κι αλλά τραγούδια. Έτσι γίνεται στα στούντιο. Ξέρω από το Σπύρο ότι ο Παντελίδης πήγε στο στούντιο που δούλευε ο Μαγδάλης και μου είχε πει ότι του άρεσε».

Ο μάρτυρας μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ. Μαγδάλης έχει δώσει τραγούδια του και σε άλλους καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Θέμης Αδαμαντίδης. Ωστόσο, όταν ο πρόεδρος ρώτησε εάν έχει κάνει κάποια επιτυχία, εκείνος υποστήριξε ότι μπορεί «κάποιος να γράφει 30 χρόνια και να μην κάνει σουξέ».

Σχετικά με την κατοχύρωση, ο μάρτυρας δήλωσε πως όταν γράφεται ένα τραγούδι σε πρόγραμμα, παίρνει μια ημερομηνία που δεν αλλάζει και φαίνεται πάντα.

«Δεν ξέρω γιατί δεν το κατοχύρωσε. Πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του το πρόγραμμα logic και ότι δε μπορούσε να του το κλέψει κάποιος».

Τέλος, ο μάρτυρας δεν ήξερε να απαντήσει εάν ο Σπύρος Μαγδάλης έγραψε το τραγούδι για τον εαυτό του ή για τον Παντελή Παντελίδη, σχολιάζοντας «ωραία ερώτηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ