ΕΛΛΑΔΑ

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με χειροβομβίδα κατά του ρωσικού προξενείου

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με χειροβομβίδα κατά του ρωσικού προξενείου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η οργάνωση «Σκευωρία Εκδίκησης FAI/IRF - Πυρήνας "Mikhail Zhlobitsky"» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο στις 22 Μαρτίου.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη της ομάδας, το ρωσικό προξενείο στοχοποιήθηκε διότι «από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και μετά, δύο είναι τα κράτη που έχουν υπερισχύσει με κυριαρχικούς όρους στην παγκόσμια σκακιέρα, το κράτος των ΗΠΑ και το κράτος της Ρωσίας (μέχρι 1991 ως ΕΣΣΔ)». Συμπληρώνεται ότι συνηθίζεται η κοινή γνώμη να «κάνει τα στραβά μάτια στην επεκτατική πολιτική της Ρωσίας θάβοντας πολλά από τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει. Δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα σε αυτά τα δύο κράτη καθώς θεωρούμε τις πολιτικές τους εξίσου εχθρικές».

Στην προκήρυξη γίνεται μια ανασκόπηση στην πορεία της Ρωσίας από το 1991 ενώ αναφορές γίνονται και στο στρατιωτικό παρελθόν της χώρας σε Αφγανιστάν, Τσεχοσλοβακία και αλλού ενώ σημειώνεται η «συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία σφαγιάστηκαν εκατομμύρια άμαχοι». «Μας φαίνεται γελοίο και υποκριτικό να διαβάζουμε δακρύβρεχτες αναλύσεις για τους βομβαρδισμούς του κράτους των ΗΠΑ, ενώ για αντίστοιχα κατά καιρούς εγκλήματα της Ρωσίας δεν ανοίγει ρουθούνι» τονίζεται.

Η οργάνωση αναφέρεται και στην περίπτωση του 17χρονου αναρχικού Mikhail Zhlobitsky ο οποίος τον Οκτώβριο εισβάλλει στα γραφεία της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διάδοχος της KGB) στο Αρχάγγελσκ πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, να τραυματιστούν τρεις αξιωματούχοι και να χάσει τη ζωή του ο ίδιος.

Η οργάνωση «χτύπησε» το προξενείο τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου όταν μια μηχανή με δύο άτομα πέρασε έξω από το ρωσικό προξενείο και ο ένας πέταξε χειροβομβίδα κάτω από το κουβούκλιο του σκοπού. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκαν.

Η χειροβομβίδα εξερράγη και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε φρουρός μέσα στο κουβούκλιο αλλά το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τους υπαλλήλους του προξενείου.

Οι υπάλληλοι, που άκουσαν τον κρότο, γύρισαν πίσω το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, διαπίστωσαν ακριβώς τι είχε συμβεί και ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές με καθυστέρηση.

Η αστυνομία εντόπισε μια καμένη μηχανή στις 4 τα ξημερώματα στα Εξάρχεια, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι πρόκειται για το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της επίθεσης στο ρωσικό προξενείο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει τη γύρω περιοχή και συλλέγουν στοιχεία ενώ τις έρευνες για την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική.

Στο παρελθόν, η ομάδα «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε χτυπήσει με χειροβομβίδα τη Γαλλική Πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο ρωσικό προξενείο

Τι είπε μάρτυρας

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι άκουσε την έκρηξη τα ξημερώματα.

«Πετάχτηκα πάνω, ήταν ισχυρή έκρηξη και εγώ μένω κοντά» είπε ο άνδρας, και συνέχισε: «Δεν βγήκα έξω, σηκώθηκα και πήγα στη μπαλκονόπορτα για να δω τι έγινε αλλά δεν μπόρεσα να δω γιατί είναι λίγο πιο κάτω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ